Prázdne ulice, skromné oslavy. Príchod roka utlmila pandémia

TA3 TASR
1.1.2021 08:16

Z dôvodu koronavírusovej pandémie boli oslavy príchodu roka 2021 v európskych metropolách pokojnejšie ako zvyčajne.

Tradičné oslavy niekde zrušili

V uliciach nemeckého hlavného mesta Berlín bolo vo štvrtok večer podľa agentúry DPA podstatne menej ľudí ako po minulé roky. Tradičné silvestorvské oslavy s veľkým ohňostrojom pri Brandenburskej bráne boli tenoraz zrušené. Napriek tomu policajti dočasne zadržali viac ako 80 ľudí za porušenie predpisov. Nad niektorými berlínskymi štvrťami krúžili policajné vrtuľníky.

Polícia vo viacerých spolkových krajinách počas noci rozpustila aj niekoľko nelegálnych večierkov. V berlínskej štvrti Buckow museli hasiči zasahovať pri rozsiahlon požiari supermarketu s rozlohou 500 štvorcových metrov. Druhýkrát od začiatku pandémie platí v Nemecku tvrdý lockdown, počas ktorého bol pred Silvestrom zakázaný predaj zábavnej pyrotechniky, aby sa nemocnice odbremenili od dodatočnej záťaže.

Británia sa rozlúčila aj s EÚ

Nezvyčajne prázdne boli podľa televízie Sky News aj ulice Londýna a ďalších miest vo Veľkej Británii. Politici vrátane škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej vyzvali občanov, aby vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu dodržiavali obmedzenia, nezhromažďovali sa vo veľkých skupinách a neorganizovali domáce oslavy.

Hodinu pred polnocou miestneho času (polnoc SEČ) navyše Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie, keď sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Ohňostroj nahradil koncert

Tradičný polnočný ohňostroj v Paríži nahradil virtuálny koncert priekopníka elektropopu Jeana Michela Jarra v katedrále Notre-Dame a DJ David Guetta potešil svojich fanúšikov hudobnou šou pred Louvrom. Novoročné oslavy vo Francúzsku výrazne obmedzil zákaz vychádzania platný od 20.00 h a 06.00 h.

V súkromí sú povolené stretnutia maximálne šiestich dospelých osôb. Dodržiavanie opatrení kontrolovalo okrem iného viac ako 100.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Oklieštený Silvester

V pandémiou ťažko zasiahnutom Taliansku tradične bujaré silvestrovské oslavy oklieštil nočný zákaz vychádzania platný v čase medzi 22. hodinou na Silvestra a 07.00 h na Nový rok. Koncerty sa väčšinou vysielali v televízii alebo cez internet. Hlavné mesto Rím vydalo zákaz odpaľovania zábavnej pyrotechniky, ktorý platí do 6. januára a za jeho porušenie hrozí pokuta až do výšky 500 eur. Na silvestrovskú večeru bolo možné pozvať maximálne dvoch dospelých z inej domácnosti.

Skromnejšie privítalo rok 2021 aj približne 21 miliónov obyvateľov Dánska, Nórska a Švédska. Ohňostroje tam neboli zakázané, na Silvestra sa však nesmel predávať alkohol. V Štokholme zrušili oficiálne novoročné oslavy. Už podvečer sa na desať minút rozozvučali zvony v 13 katedrálach vo Švédsku, aby pripomenuli viac ako 8700 obetí nákazy koronavírusom.

Pandémia poznačila silvestrovské oslavy i v Rusku. V hlavnom meste Moskva sa neďaleko Kremľa o polnoci síce konal tradičný ohňostroj, inak bol Silvester v najväčšom európskom meste poznačený obmedzeniami: od 23.00 h miestneho času boli zatvorené bary, reštaurácie aj klziská. Bezpečnostné zložky dohliadali na to, aby sa na Červené námestie nedostalo veľké množstvo ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok