Opustili sme ťažký pandemický rok, nový vítame tvrdým lockdownom

TA3 TASR SITA ČTK
31.12.2020 11:00

Je to za nami. Bez veľkých osláv, zväčša zatvorení vo svojich príbytkoch, sme sa rozlúčili s rokom 2020 a vítame rok 2021. Posledných 365 dní bolo pre veľkú časť Slovákov, aj ľudí v iných krajinách, mimoriadne náročných. Niektorí ochoreli, iným odišli blízki, niektorí stratili prácu a pandémia ich ovplyvnila nepriamo. S rokom 2021 sa spájajú veľké očakávania. Vakcína môže naše životy dostať opäť do normálu, v novom roku však treba očakávať veľké ekonomické problémy. Web televízie TA3 vám želá, aby ste ho zvládli čo najlepšie.

Opustili sme ťažký pandemický rok, nový vítame tvrdým lockdownom
SITA/AP

Online článok sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

00:25 Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie. O 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

00:00 Začal sa nový rok 2021. V mene celej spravodajskej televízie TA3 vám želáme hlavne veľa zdravia, spokojnosti a mentálnej vyrovnanosti. Veríme, že aj v roku 2021 bude pre vás naše spravodajstvo dôležitým zdrojom informácii.

23:05 S úderom polnoci začnú na Slovensku platiť aj sprísnené opatrenia. Pozrite si, ktoré to sú.

23:00 Nový rok 2021 privítame už o hodinu aj na Slovensku.

22:15 Nový rok už oslávili aj v Turecku. Zábery agentúry Reuters ukazujú takmer prázdne ulice Istanbulu.

22:02 Pre šírenie koronavírusu sú tento rok silvestrovské oslavy iné ako predtým. Niektoré krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Rusko na prelome roka vydali tiež zákaz vychádzania. Niektoré úrady tiež zakázali aj odpaľovanie petárd, aby zabránili úrazom, pretože nemocnice už teraz zažívajú obrovský nápor. V týchto chvíľach už vítajú Nový rok aj v Moskve.

21:28 Francúzsky prezident Emmanuel Macron večer v prejave ku krajanom sľúbil vyhnúť sa "neospravedlniteľnej pomalosti" pri očkovaní proti ochoreniu Covid-19 v situácii, kedy podľa stanice BFMTV už začína zaznievať kritika na túto tému. Ocenil tiež všetkých Francúzov, ktorí "podporili našu krajinu v tejto skúške", akú predstavuje neslabnúca pandémia koronavírusu, zostávajúca na programe dňa aj v novom roku.

20:30 Pozrite si posledné Hlavné správy TA3 v roku 2020, zhrnuli sme v nich najdôležitejšie udalosti dňa.

19:55 Obyvatelia Nemecka by aj v roku 2021 mali zostať disciplinovaní a trpezliví, pretože koniec pandémie nového koronavírusu je stále v nedohľadne. Uviedla to vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom tradičnom novoročnom príhovore, v ktorom tiež odsúdila "cynické a kruté" konšpiračné teórie týkajúce sa pandémie.

18:50 Pohľad na Hongkong v čase polnoci bol tento rok smutný. Pre pandémiu totiž zrušili ohňostroj. Inak sa ale rozhodli na Taiwane, kde nechýbala svetelná show so sprievodným programom.

taiwan-new-year-71810-db003e8ddb004aa9a0dd21b12badbfe3_0a140370-1034-2e09.jpg

18:25 O nových opatreniach, ktoré začnú platiť úderom polnoci, budú predstavitelia vlády informovať na rýchlo zvolanej tlačovej besede o 19.00 hod. TA3 Vám ju prinesie naživo.

18:00 Oficiálne oslavy Silvestra a príchodu nového roku vo Zvolene tento rok na námestí nebudú. Uviedol to hovorca mesta Martin Svatuška.

Aktuálny koniec roka bude aj vo Zvolene iný, ako ho poznáme z minulosti. Pre šírenie nového koronavírusu a prijaté opatrenia bude iba minulosťou. Veríme však, že situácia sa bude v roku 2021 už len zlepšovať a takto o rok si silvestrovské oslavy budú môcť obyvatelia mesta opäť užiť priamo na námestí. Presne tak, ako sú na to zvyknutí,“ zhrnul.

17:35 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok zaželal krajanom jasnejší nový rok 2021. Uprostred pandémie koronavírusu pochválil národ za odvahu a odolnosť. Putin v televíznom prejave vysielanom tesne pred polnocou v každom z 11 ruských časových pásiem uviedol, že "pred rokom by si nikto nedokázal predstaviť výzvy, ktorým čelíme". Podľa vládnych údajov Rusko dosiaľ zaznamenalo viac ako 3 milióny potvrdených prípadov koronavírusu a viac ako 100-tisíc súvisiacich úmrtí.

"Zdá sa, akoby nám minulý rok naložil za niekoľko rokov. Bolo to pre každého z nás ťažké. Zažili sme obavy, úzkosť, vážne materiálne problémy a niektorí aj stratu blízkych," uviedol Putin, ktorý osobitne vyzdvihol prínos zdravotníckych pracovníkov.

16:25 Od 1. januára budú platiť nové podmienky pre občanov Veľkej Británie, ktorí vstúpia na územie Slovenska. Po novom už nebudú mať právo na voľný pohyb a pobyt podľa práva Európskej únie. Informovalo o tom Prezídium Policajného zboru.

16:15 Čínsky prezident Si Ťin-pching v novoročnom prejave vyhlásil, že najľudnatejšia krajina sveta napriek pandémii koronavírusu urobila počas ostatného roka zásadný pokrok v rozvoji svojej ekonomiky a odstraňovaní chudoby na vidieku.

15:30 Ulice austrálskeho mesta Sydney pri príležitosti príchodu nového roka zívali prázdnotou. Tradičný novoročný ohňostroj, ktorý tento rok trval len sedem minút, ľudia sledovali prevažne z pohodlia svojich domovov. 

Drôtené ploty blokovali prístup k vyhliadkovým bodom, odkiaľ v iných rokoch ohňostroj pozoruje okolo milióna ľudí. Za porušenie zákazu vstupu do oblasti prístavu, kde sa ohňostroj konal, hrozila pokuta do 1000 austrálskych dolárov (623 eur). Prísnymi obmedzeniami chce tamojšia vláda zamedziť šíreniu nového koronavírusu.

14:00 Silvestrovská noc vo veľkej miere určí epidemiologickú situáciu najbližších dní a týždňov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Ľudí zároveň prosí o obozretnosť a zdržanlivosť.

14:00 Nový rok už vítajú aj obyvatelia Austrálie.

12:30 Slovensko o polnoci privíta nový rok a zároveň u nás začnú platiť nové, výrazne prísnejšie opatrenia. Premiér sa totiž na poslednú chvíľu rozhodol zvolať zasadnutie vlády. Viac sa dozviete tu:

12:10 Do nového roka vstúpili aj obyvatelia Nového Zélandu.

11:45 Miliardy ľudí budú v najbližších hodinách vítať rok 2021 v ďalších častiach sveta. Austrálske Sydney sa do nového roka presunie o 14.00 h SEČ, zatiaľ čo Moskva predbehne strednú Európu o dve hodiny. Medzi poslednými bude Americká Samoa, ležiaca iba 220 kilometrov východne od Samoy na opačnej strane dátumovej hranice.

11:00 Nový rok 2021 ako prví prívítali ostrovania z tichomorského štátu Samoa a Vianočného ostrova, ktorý je súčasťou štátu Kiribati.

10:55 Silvestrovský program v celom rozsahu zrušilo i mesto Košice. Reagovalo tak na vývoj pandemickej situácie a nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR. "Ušetrené finančné prostriedky mesto využilo napríklad aj na zriadenie odberových miest na antigénové testy priamo na Magistráte mesta Košice, ktoré aj v závere roka testujú obyvateľov na prítomnosť nového koronavírusu," uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.

10:50 Pri nákupe pyrotechniky je potrebné najprv si preštudovať návod. V prípade nejasností sa treba poradiť s predávajúcim. Polícia na to upozornila v súvislosti s oslavami príchodu nového roka. Upozornila, že predaj pyrotechniky je viazaný na vek. Niektoré typy môže používať iba odborník.

Tzv. piráty či petardy radí policajný pyrotechnik po zapálení odhodiť. "I za cenu toho, že nebude ešte dobre horieť," dodal vo videu. Upozornil tiež na škody, ktoré môže pyrotechnika spôsobiť. Poukázal aj na hluk spôsobujúci problémy nielen ľuďom, ale aj zvieratám.
Počas minuloročnej silvestrovskej noci sa pri neopatrnej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou na celom Slovensku zranilo 27 ľudí.

10:45 Novoročné delostrelecké salvy začiatkom roka 2021 nebudú. Dôvodom je aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Rezort obrany si novoročnými salvami tradične 1. januára v Bratislave slávnostne pripomína výročie vzniku Slovenskej republiky a tiež ozbrojených síl, respektíve Armády SR.

10:30 Úrad verejného zdravotníctva vyzýva ľudí, aby neriskovali šírenie pandémie silvestrovskými návštevami. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Príchod Nového roka je podľa ÚVZ najbezpečnejšie privítať oslavou s členmi domácnosti. Úrad ľuďom odporúča presunúť obvyklé stretnutia s kamarátmi či príbuznými do virtuálneho priestoru. K výzve sa pripojila aj Únia miest Slovenska.

ÚVZ zároveň odporúča verejnosti, aby sa vyhla miestam, na ktorých sa združuje vyšší počet ľudí, slabo vetraných priestorov či spoločnosti bez rúšok a dostatočných rozostupov. Ľudia by sa podľa úradu nemali hanbiť požiadať iných, aby si v ich spoločnosti nasadili rúško, alebo aby si po vstupe do ich domácnosti opakovane umyli či dezinfikovali ruky.

10:15 V piatok 1. januára je na Slovensku štátny sviatok - Deň vzniku Slovenskej republiky, väčšina maloobchodných prevádzok bude preto zatvorená.

10:00 Bratislavský magistrát sa pre tento rok rozhodol zrušiť tradičný silvestrovský polnočný ohňostroj. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

„Stretnutie väčšieho množstva ľudí pri jeho sledovaní by bolo zdraviu nebezpečné a pre ľudí, ktorí v dôsledku krízy strádajú, by bol silvestrovský ohňostroj navyše aj zlým signálom mrhania peňazí,” vysvetlila Rajčanová.

Vedenie mesta zároveň odporúča Bratislavčanom privítať nový rok len so svojimi najbližšími ako prejav vlastnej zodpovednosti. „Je to tiež prejav ohľaduplnosti a solidarity voči našim zdravotníkom, ktorí aj teraz v ťažkých podmienkach zachraňujú životy chorých. Kapacita nemocníc a ani energia zdravotníkov nie je neobmedzená a budeme ju ešte veľmi potrebovať,” doplnila hovorkyňa magistrátu.

Tá zároveň pripomenula dodržiavanie zákazu používania zábavnej pyrotechniky. „Počas silvestrovskej noci budú v centre mesta posilnené hliadky mestskej aj štátnej polície a k prejavom nezodpovedného správania nebudú zhovievavé. Za neprekrytie horných dýchacích ciest môžu mestskí policajti uložiť sankcie. Vzhľadom na to, že núdzový stav bol predĺžený, naďalej trvá zákaz vychádzania a mestskí policajti budú kontrolovať aj prípadné zhromažďovanie sa väčších skupín ľudí,” dodala Rajčanová s tým, že kontrolovať sa budú priebežne aj verejne prístupné miesta, na ktorých je v hlavnom meste zakázané požívanie alkoholických nápojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok