Tisíc zničených budov. Chorváti po zemetrasení bilancovali

TA3 TASR
30.12.2020 15:40

Utorkové silné zemetrasenie v strednom Chorvátsku úplne zničilo vyše 1000 budov v oblasti miest Petrinja, Sisak a Glina. Najmenej taký istý počet budov je poškodený, uviedli v stredu predstavitelia Sisacko-moslavinskej župy. Správy o nezvestných zatiaľ neevidujú.

Tisíc zničených budov. Chorváti po zemetrasení bilancovali
SITA/AP

Vyhlásili deň štátneho smútku

Definitívne počty obetí budú známe po tom, ako záchranári preskúmajú aj najodľahlejšie dediny, uviedol župan Ivo Žinič pre regionálnu televíziu N1. Pri zemetrasení s magnitúdou 6,2 v utorok zahynulo sedem ľudí, podľa údajov ministerstva vnútra utrpelo zranenia ďalších najmenej 26 ľudí, z nich šiesti vážne. Oblasť zasahujú zemetrasenia od pondelka, pričom k silnejším dotrasom došlo aj v stredu ráno.

Chorvátska vláda v stredu vyhlásila 2. január za deň štátneho smútku. Okrem toho vyčlenila v prepočte 16 miliónov eur na počiatočné potreby v zasiahnutej oblasti a otvorila oficiálny štátny účet pre príspevky na pomoc. Premiér Andrej Plenkovič v tejto súvislosti vyzval na opatrnosť, keďže sa už objavili aj falošné účty.

Pomoc do Chorvátska medzitým prichádza z ďalších členských štátov EÚ po tom, ako aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany Únie. Postele, matrace, spacie vaky, stany či ohrievače zaslali Slovinsko, Rakúsko, Taliansko, Grécko, Rumunsko, Švédsko alebo Česko.

Zábery z postihnutých oblastí, ktoré už patria medzi najchudobnejšie časti krajiny, ukazujú enormné škody. Niektorí ich prirovnávajú k následnom vojny v Chorvátsku (1991-95), keď mnohí ľudia teraz prišli znova o domovy. V Gline a okolí v stredu nefungovalo zásobovanie vodou, časti Petrinje boli pre poškodené vedenie naďalej bez elektriny. "To nie je katastrofa, to je kataklizma," vyhlásil pre spravodajský portál Index obyvateľ dediny Majske Poljane, kde v troskách domov prišlo o život päť ľudí.

Spali pod holým nebom alebo v autách

V Petrinji strávilo noc v evakuačných strediskách okolo 500 ľudí, ktorých domy boli zničené. Iní sa uchýlili k príbuzným, časť obyvateľov však zostala pri svojich domoch, keď spala pod holým nebom alebo v autách. Zo Sisaku a Petrinje evakuovali do Záhrebu vyše 300 nemocničných pacientov a obyvateľov domovov pre seniorov. Do oblasti smerovali aj početní dobrovoľníci, ktorých pomoc vítali najmä v odľahlých dedinách. Úrady ich však vyzvali, aby do Petrinje a Sisaku už nechodili.

"Napriek dobrému úmyslu sťažuje tento nával prácu záchranných služieb," tvítovalo ministerstvo vnútra. Ministri pred stredajším zasadnutí vlády hovorili tiež o značných škodách na kultúrnych objektoch, ako aj o zničení najmenej piatich škôl a poškodení ďalších deviatich. Bez školskej budovy tak zostalo vyše 5000 žiakov.

Premiér Plenkovič oznámil, že počas dňa sa stretne s eurokomisárom pre krízové riadenie Janezom Lenarčičom, ktorý potom spolu s chorvátskou podpredsedníčkou Európskej komisie Dubravkou Šuicovou navštívi Sisacko-moslavinskú župu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok