Zem sa bude triasť ešte dlho. Chorvátsko zasiahli ďalšie otrasy

TA3 TASR
30.12.2020 08:07

Dve ďalšie zemetrasenia zasiahli v stredu ráno Chorvátsko; prvé s magnitúdou 4,7 a druhé 4,8. Epicentrum záchvevov bolo opäť v oblasti mesta Petrinja, informovala tlačová agentúra HINA. Prvé zemetrasenie nastalo o 06.15 h SEČ, druhé o niečo neskôr, uviedla pre miestne médiá šéfka tamojšieho Seizmologického prieskumu Ines Ivančičová.

"Zem sa bude triasť ešte dlho. Utorkové zemetrasenie bolo ničivé a určite po ňom bude nasledovať dlhá séria ďalších otrasov vrátane tých silnejších," uviedla. Podľa jej slov záchvevy, aké sa vyskytli v stredu, určite budú mať vplyv na budovy v mestách Petrinja a Sisak, ktoré značne poškodilo utorkové zemetrasenie s magnitúdou 6,2 a vyžiadalo si sedem mŕtvych i rozsiahle materiálne škody.

Ivančičová dodala, že mesto Petrinja od pondelka zasiahlo "enormné množstvo" menších zemetrasení. Zem sa tam trasie takmer každú minútu, uviedla odborníčka, pričom najmenej 25 otrasov malo silu najmenej tri stupne na otvorenej Richterovej stupnici.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už o situácii hovorila s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom a zdôraznila, že EÚ je pripravená Chorvátsku pomôcť. Pomoc Chorvátsku ponúkol aj srbský prezident Alexandar Vučič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok