Prezradili, ako to bolo s Lučanského samovraždou. Šéf ZVJS končí

TA3 TASR SITA
30.12.2020 09:30

Správa o tomto nešťastí šokovala slovenskú verejnosť. Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý sa už pred niekoľkými dňami za zvláštnych okolností vo väzbe zranil, sa napriek tomu, že jeho celu pravidelne kontrolovali, pokúsil o samovraždu a jeho stav je kritický. K incidentu sa na mimoriadnej tlačovej besede vyjadrilo aj ministerstvo spravodlivosti.

Našli ho pred večerou

Pred novinárov sa postavili ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a šef zboru justičnej stráže Milan Ivan. Ivan uviedol, že mu je nešťastnej udalosti ľúto. Správy o jeho samovražde potvrdil. “Našli ho príslušníci počas večerného výdaja stravy. Predtým bol pravidelne kontrolovaný,” uviedol s tým, že jeho ľudia vraj nepochybili a monitoring kamerami v prípade Lučanského nebol možný.

Lučanského našli 16:39 podvečer, predtým bol kontrolovaný 16:30 a 15:59 pomocou vizuálnej kontroly cez priezor.

Lučanského sa v cele pokúšali oživovať a privolali zdravotníkov, ktorí prišli do 20 minút. Následne ho odviezli do prešovskej nemocnice. Ivan priznal, že pred týždňom hovorili niečo iné a otázka jeho “nehody” sa znova otvára. Zdôraznil však, že samovražedné sklony u Lučanského vtedy neodhalil ani rozhovor so psychológom. Zatiaľ sa nevie, či Lučanský zanechal nejaký list na rozlúčku.

Končí šéf väzníc Ivan

Generál Milan Ivan sa po incidente rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ministerka Kolíková chce zriadiť širokú vyšetrovaciu komusiu, ktorá má byť nezávislá a nestranná a ktorá by mala potvrdiť, že kompetentní v prípade Lučanského nepochybili. Cudzie zavinenie vylúčila. Kolíková trvá na tom, že po prvej Lučanského nehode nemali informácie, ktoré by naznačovali pokus o samovraždu. Ministerka vtedy kritizovala méda, ktoré o samovražde špekulovali.

Generál Milan Ivan sa po incidente rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok