Svoje činy nikdy neľutoval. Zomrel legendárny dvojitý agent Blake

TA3 TASR
26.12.2020 15:35

Vo veku 98 rokov zomrel dvojitý britský agent George Blake, ktorý dlhé roky odovzdával informácie sovietskej tajnej službe KGB. "Legendárny tajný agent George Blake dnes zomrel," uviedol hovorca ruskej Služby zahraničnej rozviedky Sergej Ivanov. "Úprimne miloval našu krajinu a obdivoval úspechy nášho ľudu počas druhej svetovej vojny," dodal Ivanov.

Svoje činy nikdy neľutoval. Zomrel legendárny dvojitý agent Blake
SITA/AP

K 90. narodeninám gratuloval v roku 2012 Blakeovi aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sám pôsobil v KGB. George Blake sa narodil 11. novembra 1922 v holandskom Rotterdame ako George Behar. Počas druhej svetovej vojny bol členom holandského odboja, potom pôsobil ako agent britskej zahraničnej tajnej služby MI6.

Svoje služby ponúkol Sovietom v 50. rokoch po tom, čo bol svedkom bombových útokov USA na civilné obyvateľstvo počas kórejskej vojny, v rámci ktorej ktorej strávil tri roky v severokórejskom zajatí. Po roku 1951 až do svojho zatknutia odovzdával bývalému Sovietskemu zväzu tajné dokumenty a podľa britských predstaviteľov má na svedomí životy viacerých agentov.

Blake bol odhalený v roku 1961 a odsúdený na 42 rokov väzenia. O päť rokov neskôr sa mu s pomocou troch spoluväzňov podarilo z väzenia ujsť. Po úteku bol prepašovaný cez železnú oponu do východného Nemecka, odkiaľ odcestoval do Sovietskeho zväzu, kde žil až do svojej smrti. Bol držiteľom významných štátnych vyznamenaní a ruská tajná služba mu udelila hodnosť plukovníka.

Pri jednej z najväčších operácií odhalil existenciu tajného tunela do Východného Berlína, ktorý sa používal na špehovanie Sovietov. Blakeovi vyšla autobiografia Niet inej voľby (1990), v ktorej písal o tom, ako spolupracoval so sovietskymi tajnými službami. Po rozpade Sovietskeho zväzu uviedol, že svoje činy nikdy neľutoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok