Zomrel literárny velikán John Le Carré, písal špionážne romány

TA3 TASR
14.12.2020 07:33

Vo veku 89 rokov zomrel britský spisovateľ John Le Carré, známy svojimi špionážnymi románmi z obdobia studenej vojny. Autor zomrel v anglickom Cornwalle po zápale pľúc. Úmrtie však nesúvisí s ochorením COVID-19.

Pracoval pre spravodajské služby

Britský spisovateľ David Cornwell, známy pod pseudonymom John le Carré, pod ktorým sa stal popredným autorom špionážnych románov v angličtine, zomrel vo veku 89 rokov. Oznámili to v nedeľu jeho agent a rodina. Le Carré zomrel v sobotu 12. decembra v Cornwalle v juhozápadnom Anglicku po krátkom zápale pľúc. Jeho úmrtie nesúviselo s koronavírusovým ochorením COVID-19.

Cornwell, ktorý sa narodil ako David John Moore Cornwell v meste Poole v juhozápadnom Anglicku 19. októbra 1931, pracoval už od študentských čias pre britské spravodajské služby doma i v zahraničí. Svoje skúsenosti špióna z obdobia studenej vojny využil v románoch ako The Spy Who Came In from the Cold (Špión, ktorý prišiel z chladu) či Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Jeden musí z kola von).

Jeho agent Jonny Geller ho označil za "nesporného velikána anglickej literatúry". Le Carré počas kariéry, ktorá trvala šesť desaťročí, napísal 25 románov a jednu autobiografiu a predal približne 60 miliónov kníh. Jeho diela definovali špionážny triler z čias studenej vojny a priniesli uznanie literárnemu žánru, ktorý kritici kedysi prehliadali.

Romány dostali aj filmovú podobu

Mnohé le Carrého romány dostali aj filmovú podobu - napríklad Nepohodlný (The Constant Gardener) z roku 2005. V televíznej adaptácii románu Tinker Tailor Soldier Spy z roku 1979 stvárnil hlavnú úlohu agenta Georgea Smileyho herec Alec Guinness. Túto rolu vo filme Jeden musí z kola von z roku 2011 prevzal Gary Oldman, ktorý si za ňu vyslúžil nomináciu na Oscara.

britain-obit-le-carre-31058-c9a5431c63be4a10999f8046f5dc5e41_c0a80501-061c-2cf6.jpg

Posledný román le Carrého Agent Running in the Field (v češtine vyšiel pod názvom Agent na cizím hřišti) vyšiel v októbri 2019. "Tento hrozný rok si vzal literárneho velikána a ľudomilného ducha," reagoval spisovateľ Stephen King na správu o úmrtí le Carrého. Ľútosť vyjadrila aj spisovateľka Margaret Atwoodová, podľa ktorej boli jeho romány o agentovi Smileym "kľúčom k pochopeniu polovice 20. storočia". Cornwell po sebe zanechal manželku Jane, s ktorou bol ženatý takmer 50 rokov, a štyroch synov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok