Očkovanie má odštartovať v decembri. Prvé nemocnice sú pripravené

TA3 TASR
18.12.2020 15:13

Slovensko by malo začať s vakcinovaním 27. decembra, očkovacia látka by mala prísť 26. decembra. Oznámila to štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Na začiatok by malo prísť 10.000 kusov vakcíny, ktorá sa bude očkovať v dvoch dávkach.

Takmer 15 nemocníc je už na očkovanie pripravených, postupne pribudnú ďalšie. Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín. Preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov.  V prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry.

V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov. Epidemiológ Pavol Jarčuška komentoval, že účinnosť vakcín je nad 90 percent.

Ježíková by bola veľmi rada, keby v rámci vakcinácie pomohli aj médiá, ktoré by bojovali z dezinformáciami a poukazovali na dôležitosť očkovania. Celkovo by malo fungovať 25 vakcinačných centier. Pripravené sú už nemocnice v Nitre, Bratislave či v Košiciach. Ježíková komentovala, že by chceli zriadiť očkovacie miesto v každom okrese.

Očkovať proti novému koronavírusu by sa malo v prvý a 21. deň očkovania. Každý, kto očkovanie podstúpi, by mal o ňom dostať potvrdenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok