Urobila som maximum. Čaputovú mrzí oklieštenie obedov zadarmo

TA3 TASR
17.12.2020 15:44

Prezidentka Zuzana Čaputová urobila v rámci svojich právomocí maximum pre to, aby poslanci nezamedzili prístup k obedom zadarmo pre takmer 50.000 detí v riziku chudoby. Uviedla to v reakcii na prelomenie veta parlamentom v prípade novely zákona, ktorá obedy zadarmo upravuje. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Urobila som maximum. Čaputovú mrzí oklieštenie obedov zadarmo
SITA/Alexandra Čunderlíková

Medzera v zákone

Prezidentka pripomína, že v takejto medzere sa na základe schválenej novely zákona ocitá napríklad školopovinné dieťa matky samoživiteľky, ktorá poberá na druhé, mladšie dieťa rodičovský príspevok a privyrába si na dohodu s mesačným príjmom nižším ako 250 eur. V podobnej situácii sú aj predškolák, o ktorého ťažko postihnutého súrodenca sa stará osamelo žijúca matka poberajúca opatrovateľský príspevok, alebo školáci, ktorí boli zverení do výchovy starých rodičov poberajúcich minimálne starobné dôchodky.

Podotkla, že rodičia, respektíve starí rodičia, týchto detí si podľa schválenej novely zákona nebudú môcť uplatniť ani daňový bonus, ako to môžu urobiť ostatní rodičia školopovinných detí so zdaniteľným ročným príjmom zo závislej činnosti vo výške aspoň 3480 eur.

"Prezidentka v odôvodnení vrátenia zákona ponúkla poslancom konkrétne riešenie, na základe ktorého by žiadne dieťa v chudobe nezostalo v škole hladné a všetci rodičia by mali istotu v tom, že podporu od štátu dostanú. Mrzí ju, že poslanci dnes prelomili jej veto, rešpektuje však ich vôľu," priblížil Strižinec.

Krajniak sľúbil, že to bude riešiť

Čaputová však v tejto súvislosti vníma pozitívne, že minister práce Milan Krajniak si tiež uvedomuje existenciu tejto medzery v prijatej novele zákona a jeho verejný prísľub, že situáciu plánuje riešiť ďalšou dotačnou schémou upravenou v zákone. Napĺňanie tohto prísľubu bude prezidentka pozorne sledovať. Považuje za dôležité, aby v novom školskom roku 2021/2022 neprepadlo systémom pomoci ani jedno dieťa.

Plénum prelomilo veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri návrhu zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorý upravuje aj obedy zadarmo. Právnu normu tak parlament opätovne schválil v pôvodnom znení hlasmi 87 zo 125 prítomných poslancov. Prezidentka namietala, že sitom pomoci by mohlo prepadnúť až 47.000 detí v riziku chudoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok