Sitom by prepadli tisícky detí. Čaputová vrátila novelu o obedoch

TA3 TASR
11.12.2020 16:58

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorá mala upraviť obedy zadarmo. Podľa nej by totiž mohlo sitom pomoci prepadnúť až 47.000 detí v riziku chudoby. Zákon preto vracia do parlamentu s návrhom úpravy, ktorá zabezpečí, že tieto deti cez sieť neprepadnú. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Sitom by prepadli tisícky detí. Čaputová vrátila novelu o obedoch
TASR/Dano Veselský (ilu)

"Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus," vysvetlila prezidentka s tým, že podľa expertných odhadov Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií a Útvaru hodnoty za peniaze sa to týka až 47.000 detí.

Pomer medzi hranicou chudoby a životným minimom sa líši podľa veľkosti rodiny a najväčšia medzera je v prípade osamelého rodiča s jedným dieťaťom. Prezidentka sa preto rozhodla vrátiť zákon do parlamentu a ako spôsob nápravy tohto neželaného stavu navrhla upraviť kritérium, podľa ktorého sa rozšíri okruh detí, ktorým vznikne nárok na dotáciu.

Prezidentka navrhuje príjmovú hranicu pre získanie dotácie na obed nastaviť minimálne na úroveň dvojnásobku životného minima, čím sa zabezpečí, že ani jedno dieťa neprepadne sitom tejto pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok