Pojednávanie odročili, Ruska vraj poliali neznámou látkou

TA3 TASR SITA
15.12.2020 07:47

Kauza falšovania miliónových zmeniek stále nie je uzavretá. Najvyšší súd odročil verejné zasadnutie na 12. a 13. januára. Pavol Rusko totiž na súd neprišiel a nedal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Tvrdí, že ho niekto oblial kyselinou. Marianovi Kočnerovi a Ruskovi Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo februári vymeral 19 rokov za mrežami.

Šanta na náhody neverí

Na úvod verejného zasadnutia NS SR uviedla predsedníčka senátu, že Rusko bol ošetrený v ružinovskej nemocnici a prepustený a od utorka je práceneschopný. Podľa Denníka N mal nahlásiť na polícii, že si bol zabehať a neznáma osoba ho mala poliať neznámou látkou. Ruskov obhajca Marek Para navrhol rozdeliť pojednávanie tak, aby súd vylúčil Ruska na samostatné konanie. Oznámil, že Rusko nedal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Prokurátor Ján Šanta sa vyjadril, že neverí na náhody, najmä nie „niekoľko hodín pred rozhodujúcim kľúčovým momentom”. Povedal to pred zasadnutím Najvyššieho súdu SR. „Neviem, prečo ma to neprekvapuje,” reagoval na náhlu neúčasť Ruska. Podľa neho treba konať a sú na to právne prostriedky.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Kočnera požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

Ten istý lekár už Ruskovi dával neschopenku

Obhajca poškodenej televízie Lipšic zdôraznil, že práceneschopnosť Ruskovi vystavil MUDr. Peter Lipták, ktorý už v minulosti počas konaní na ŠTS v Pezinku vystavil Ruskovi spornú práceneschopnosť pre problémy s chrbticou. "Toto ospravedlnenie nespĺňa podmienky. Ide o predvianočnú obštrukciu obžalovaného," vyhlásil Lipšic. Požiadal predsedníčku senátu NS SR, aby vydala príkaz na zatknutie obžalovaného Ruska.

Vo februári padli v prípade tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Kočner má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok