Fico vedel o zmenkách, tvrdila Jankovská. O čom vypovedala?

TA3 SITA TASR
26.11.2020 12:31

Monika Jankovská sa priznala ku viacerým skutkom, ale nie ku všetkému. Svoju účasť na zmenkovej kauze interpretovala tak, že nevedela, že miliónové zmenky nie sú pravé. Tvrdí, že o nich hovorila Robertovi Ficovi a nielen jemu.

Pomoc kamarátovi Kočnerovi

Angažovanie sa v kauze zmenky v prospech Mariana Kočnera brala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská ako pomoc kamarátovi. Podľa informácií agentúry SITA to vyplýva z jej výpovede pred policajným vyšetrovateľom.

Mariana Kočnera podľa vlastných slov obvinená poznala od roku 2016, pričom vo veci zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súdoch, ju prvýkrát oslovil v roku 2017. Podľa Moniky Jankovskej ju však Marian Kočner uisťoval, že zmenky sú pravé. Zároveň uviedla, že Markízu, od ktorej chcel Marian Kočner vysúdiť vyplatenie zmeniek, nikdy nemala rada pre jej údajne neobjektívne spravodajstvo.

Spomenula dvoch expremiérov

Bývalá štátna tajomníčka tiež vypovedala, že sa Marian Kočner v priebehu ich spoločných stretnutí vyjadril, že by bolo dobré Markízu ovládnuť, keďže by to bolo dobré pre stranu Smer-SD. Taktiež ju podľa jej slov uisťoval, že s políciou nebude v tomto prípade problém. Monika Jankovská však zdôraznila, že nekoordinovala všetky kroky ohľadom rozhodovania sudkyne Zuzany Maruniakovej o zmenkách.

Monika Jankovská zároveň uviedla, že sa o fakte, že rieši zmenky, vyjadrila pred predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ten to však nijako nekomentoval, rovnako ani Peter Pellegrini, ktorému údajne o veci tiež hovorila.

Zlyhanie vo vysokej funkcii

Na Jankovskej výpoveď zareagovali ďalší politici. Pokiaľ sa bývalá štátna tajomníčka priznala a je pravda to, čo sa medializovalo, musí niesť zodpovednosť a zrejme nebola dobrou politickou nomináciou. Uviedol to poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Richard Raši.

Erik Tomáš doplnil, že expremiér Robert Fico zrejme, vzhľadom na svoju funkciu, s Jankovskou mal oficiálne rokovania, nebol však svedkom rozhovorov o Marianovi Kočnerovi. Dodal, že na Úrade vlády za čias Fica, či v centrále Smeru-SD, nikdy nestretol ani Norberta Bödöra.

"Nevieme, čo vypovedala, ale pokiaľ sa ku svojim skutkom priznala, a to čo sa medializuje bude pravdou, musí niesť za to zodpovednosť," zdôraznil Raši. Pripomenul, že akcia Búrka, počas ktorej ju zadržali, bola rozpracovaná ešte za vlády Petra Pellegriniho, pričom bola v tom období Jankovská aj vzatá do väzby. "Aj toto vylučuje akékoľvek pochybnosti," poznamenal. Pri bývalej štátnej tajomníčke podľa jeho slov zrejme išlo o zlyhanie vo vysokej funkcii.

Vo väzbe je už mesiace

Monika Jankovská sa v stredu pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry priznala k svojej trestnej činnosti. Vypovedať mala rozsiahlo. Uviesť mala okolnosti, ktoré sú jej známe o skutkoch, ktoré sú jej kladené za vinu. Zároveň sa podrobne vyjadrovala aj k osobám, ktoré súvisia s jednotlivými obvineniami, medzi nimi aj k podnikateľovi Kočnerovi. Stíhaná má byť pre korupčné trestné činy. Vo väzbe skončila po policajnej akcii Búrka. Ďalšie obvinenia jej pribudli po akcii Víchrica.

Jankovskú zadržali v marci tohto roku v rámci akcie Búrka zameranej na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy je bývalá štátna tajomníčka a bývalá sudkyňa stíhaná väzobne. 

Moniku Jankovskú zadržali v marci tohto roku v rámci akcie Búrka zameranej na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy je bývalá štátna tajomníčka a bývalá sudkyňa stíhaná väzobne. Jej advokát v stredu potvrdil, že sa priznala k trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok