Nákaze podľahol držiteľ Zlatého leva, slávny režisér Kim Ki-duk

TA3 TASR
11.12.2020 12:29

Vo veku nedožitých 60 rokov zomrel v noci na piatok v Lotyšsku na komplikácie spôsobené koronavírusom renomovaný juhokórejský herec, producent a režisér Kim Ki-duk. Informoval o tom lotyšský portál Delfi s odvolaním sa na ruského dokumentaristu Vitalija Manského, prezidenta festivalu Artdokfest.

Nákaze podľahol držiteľ Zlatého leva, slávny režisér Kim Ki-duk
TASR/AP

Úmrtie spôsobili komplikácie

Manskij pre portál Meduza.io uviedol, že úmrtie Kim Ki-duka mu potvrdila jeho tlmočníčka Darja Krutovová. Portál Delfi uviedol, že Kim Ki-duk bol v Lotyšsku od 20. novembra. Pricestoval tam cez Estónsko z Petrohradu. Podľa neoficiálnych informácií zamýšľal kúpiť dom v meste Júrmala a požiadať o povolenie na trvalý pobyt v Lotyšsku. Na plánované stretnutie však neprišiel a od 5. decembra sa neozval. Jeho kolegovia po ňom začali pátrať v nemocniciach, čo bolo náročné z dôvodu predpisov na ochrany osobných údajov.

Kim Ki-duk podľa portálu Delfi zomrel v nemocnici v noci na piatok na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19. Juhokórejské veľvyslanectvo v Lotyšsku sa k informácii o úmrtí režiséra odmietlo vyjadriť.

Oceňovaný režisér

Kim Ki-duk je známy vďaka filmom ako Krokodíl (1996), Ostrov (2000), Drsniak (2001), Jar, leto, jeseň, zima ... a jar (2003), Luk (2005), Čas (2006) alebo Dych (2007). V roku 2004 získal na filmovom festivale Berlinale Strieborného medveďa za film Samaritánka. V tom istom roku získal jeho film 3-iron štyri ceny na filmovom festivale v Benátkach. V roku 2012 bol Zlatým levom v Benátkach ocenený jeho film Pieta.

V rokoch 2017 a 2018 niekoľko juhokórejských herečiek obvinilo režiséra zo sexuálneho obťažovania. V posledných rokoch bol Kim Ki-duk úzko spätý s Ruskom a Kazachstanom. V roku 2019 bol šéfom poroty filmových festivalov v Moskve a Soči. Jeho najnovšie dielo Dissolve sa nakrúcalo v ruštine v Kazachstane a premietalo sa na moskovskom festivale v roku 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok