Čaputová vyzvala na ochranu klímy, predstavila plány Slovenska

TA3 TASR
12.12.2020 19:52

Prezidentka Zuzana Čaputová vo videopríhovore v rámci virtuálneho globálneho klimatického samitu vyzvala lídrov krajín, aby sa boj proti klimatickej kríze stal spoločnou úlohou všetkých štátov. Potrebné je podľa jej slov konať rýchlo a solidárne.

Čaputová vyzvala na ochranu klímy, predstavila plány Slovenska
SITA/Kancelária prezidentky SR

Potrebujeme väčšie ambície

Prezidentka zdôraznila, že klimatické ambície znamenajú rozhodnutie konať. Poukázala na to, že napriek vedeckým poznatkom, ktoré máme k dispozícii, prispievame k vzniku ekologickej katastrofy. Na zmenu aktuálnej trajektórie potrebujeme podľa jej slov väčšie klimatické ambície.

Pripomenula, že Slovensko - podobne ako ďalšie krajiny v regióne - zdedilo ťažký a energeticky náročný priemysel. Naša krajina je však pevne pripravená konať, povedala Čaputová. "Pre nás znamená klimatická akcia transformáciu celej spoločnosti. Berieme to ako investíciu do budúcich generácií, investície, ktoré nemôžeme opomenúť,"povedala prezidentka v prejave.

Bezuhlíková energia i zníženie emisií

Každý dom, ktorý sa od budúceho roka na Slovensku postaví, bude disponovať najvyššími štandardmi čo sa týka obnoviteľných zdrojov energie a energetickej efektivity, priblížila. Slovensko navyše prispeje do Zeleného klimatického fondu ďalšími dvoma miliónmi eur, dodala Čaputová.

Čaputová predstavila plány Slovenska, ktoré chce do roku 2030 znížiť objem emisií skleníkových plynov až o 55 percent a do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Do roku 2023 sa ukončí ťažba uhlia a do konca roku 2030 bude úplne bezuhlíková elektrická energia, uviedla. Na stanovení ambicióznejšieho cieľa - znížiť o 55 percent emisie skleníkových plynov už do roku 2030 - sa v piatok ráno po dlhej noci rokovaní dohodli lídri členských krajín EÚ.

Dohoda lídrov znamená, že emisie CO2 by mali do roku 2030 poklesnúť o 55 percent voči stavu z roku 1990. Doterajší cieľ pre tento dátum bol znížiť emisie o 40 percent. Podujatie "Climate Ambition Summit", ktoré je organizované z iniciatívy OSN, Spojeného kráľovstva a Francúzska pri príležitosti piateho výročie prijatia parížskej klimatickej dohody, sa pre obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou koná online. Jeho cieľom je vytvoriť priestor na predstavenie nových ambícií a záväzkov v boji proti klimatickej kríze.

Na klimatickom summite vystúpili aj Merkelová, Johnson či Macron. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila sumu 500 miliónov eur, ktorá má byť určená na ochranu klímy v chudobnejších krajinách.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona by svet mohol radikálne znížiť závislosť na fosílnych palivách. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyzval firmy, aby transparentnejším spôsobom zverejňovali informácie o ich uhlíkovej stope.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok