EÚ sprísňuje klimatický záväzok. Umenie možného, reaguje Matovič

TA3 ČTK SITA
11.12.2020 08:44

Európska únia sprísni svoje klimatické záväzky do roku 2030. Zhodli sa na tom lídri členských krajín na rokovaniach v Bruseli, ktoré trvali celú noc. Podporili obmedzenie emisií skleníkových plynov o najmenej 55 % oproti roku 1990. Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel.

Zhodu lídrov dlhé hodiny blokovalo Poľsko, ktoré požadovalo väčšie záruky finančnej podpory spojené s náročným prechodom od uhlia k ekologicky čistým technológiám. Dohodu na Facebooku komentoval aj slovenský premiér Igor Matovič.  "Počas rokovania som hovoril aj o slovenskej klimatickej petícii so 120 tisíc podpismi ... a podporil som cieľ ľudí, ktorí petíciu podporili - 65% ... nakoniec je dohoda na očakávaných 55%. Umenie možného," uviedol.

Päť rokov po prijatí parížskej klimatickej dohody sa EÚ snaží zaujať pozíciu lídra v boji proti globálnemu otepľovaniu. Cesta k prijatiu nového cieľa bola náročnejšia a na poslednom stretnutí v októbri sa lídri nedohodli, najmä pre obavy východných štátov z financovania a zvládania prechodu k ekologickejším prostriedkom.

Doterajším cieľom bolo do roku 2030 znížiť emisie o 40 %.

K posunu prispel dlho očakávaný 1,82-miliardový rozpočet a balík pomoci na odstránenie následkov pandémie, na ktorom sa lídri EÚ dohodli vo štvrtok. Značná časť financií by mala smerovať do programov a investícii zameraných na pomoc členským štátom, regiónom a sektorom, ktorých sa obzvlášť dotkol "zelený prechod" a potrebujú hlbokú ekonomickú a sociálnu transformáciu. Európski lídri sa dohodli, že 30 % z prostriedkov by sa malo použiť na podporu prechodu.

Summit v Bruseli pokračuje aj naďalej, témou je aktuálny vývoj rokovaní s Veľkou Britániou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok