Obedy zadarmo sú stále v hre, koalícia o nich rokuje

TA3 SITA
9.11.2020 09:35

Koalícia ešte stále neuzatvorila rokovania o zrušení plošného dotovania obedov v poslednom ročníku materských škôl a v základných školách. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Veronika Pazičová. Koaliční partneri pritom ešte v polovici júla tohto roka informovali o tom, že sa od začiatku budúceho roka zrušia obedy "zadarmo" a namiesto toho sa zdvojnásobí daňový bonus na dieťa do 15 rokov.

Obedy zadarmo sú stále v hre, koalícia o nich rokuje
TASR/František Iván (ilustračná fotografia)

"K danej téme stále prebiehajú rokovania na úrovni koaličných partnerov. O ich výsledku budeme včas informovať," uviedla hovorkyňa rezortu práce a sociálnych vecí. Legislatívny návrh na zrušenie obedov "zadarmo" mala pritom vláda Igora Matoviča pôvodne schváliť ešte koncom septembra tohto roka. Kabinet sa však rozhodol, že tieto ustanovenia z novely zákona o dotáciách ministerstva práce a sociálnych vecí vypustí. "Úprava dotácie na stravu bola vyňatá zo schváleného materiálu a bude riešená v súvislosti s pripravovanou pomocou pre rodiny vo forme daňového bonusu," informovala po rokovaní vlády ešte koncom septembra tohto roka hovorkyňa ministra práce a sociálnych vecí Eva Rovenská.

Legislatívny návrh, ktorý vláda koncom septembra vypustila z novely zákona o dotáciách ministerstva práce, hovoril o ukončení plošného dotovania obedov v materských a základných školách od začiatku budúceho roka. Kým v súčasnosti štát sumou 1,2 eura dotuje každý obed pre dieťa navštevujúce posledný ročník materskej školy alebo základnú školu, od začiatku budúceho roka sa majú na týchto školách dotovať len obedy pre deti v hmotnej núdzi. Podľa ministerstva práce a sociálnych vecí ide o návrat k tomu, čo na Slovensku platilo do konca roka 2018. Štátna dotácia na jeden obed sa má pritom zvýšiť o 10 centov na 1,30 eura. Touto sumou sa má pokryť najvyššie finančné pásmo na nákup potravín na druhom stupni vyučovania v základných školách, ktoré je vo výške 1,30 eura za jeden obed.

Kým návrh na zdvojnásobenie daňového bonusu pre deti do 15 rokov je už súčasťou spoločnej správy k vládnemu návrhu novely zákona o dani z príjmov, návrh na zrušenie plošných štátnych dotácií na obedy v materských a základných školách sa v parlamente zatiaľ nenachádza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok