Supervakcína? Oxfordskú očkovaciu látku skombinujú s ruskou

TA3 TASR
11.12.2020 14:06

Ruská pobočka farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca v piatok oznámila, že v nasledujúcich klinických testoch svojej vakcíny proti koronavírusu použije aj časti ruskej očkovacej látky Sputnik V. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie firmy na jej webstránke.

Supervakcína? Oxfordskú očkovaciu látku skombinujú s ruskou
SITA/AP

Rusi to vraj navrhovali už skôr

Očakáva sa, že tieto klinické testy sa spustia ešte pred koncom tohto roka. Spoločnosť tiež oznámila, že kombinovanú vakcínu budú testovať len na osobách starších ako 18 rokov. "Kombinácie rôznych vakcín proti (ochoreniu) COVID-19 sú možným dôležitým krokom pri vytváraní širšej ochrany prostredníctvom silnejšej imunitnej odpovede a lepšej dostupnosti," píše sa vo vyhlásení firmy AstraZeneca, ktoré bolo na jej internetovej stránke zverejnené v angličtine aj v ruštine.

Ruský štátny investičný fond Kirilla Dmitrijeva, ktorý vývoj vakcíny Sputnik V sponzoroval, sa v piatok na Twitteri vyjadril, že túto možnosť spoločnosti AstraZeneca navrhli už 23. novembra.

70 a 95 % účinnosť

Rusko bolo jednou z prvých krajín, ktoré začali vyvíjať svoje vlastné vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Ruská očkovacia látka nesie názov Sputnik V po sovietskej družici, ktorý bol v roku 1957 prvým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme. Hromadné očkovanie občanov touto vakcínou spustili minulý týždeň v Moskve.

Napriek tomu, že ruská vakcína ešte neukončila tretiu a finálnu fázu klinických testov, jej vývojári sa prednedávnom vyjadrili, že už teraz má 95-percentnú účinnosť, píše AFP. Britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca so sídlom v britskom meste Cambridge a jej partner, Oxfordská univerzita, koncom novembra oznámili, že ich vakcína má podľa predbežných výsledkov klinických testov priemernú účinnosť 70 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok