Zastavili vývoj vakcíny, ktorá využívala časť z vírusu HIV

TA3 TASR
11.12.2020 11:15

Austrália sa rozhodla zastaviť vývoj vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. V piatok to podľa agentúry DPA potvrdil predseda austrálskej vlády Scott Morrison. Austrálsku vakcínu vyvíjali vedecké tímy z Queenslandskej univerzity a výrobca vakcín CSL. Súčasťou vyvíjanej vakcíny bol aj malý fragment proteínu odobratého z vírusu HIV.

Zastavili vývoj vakcíny, ktorá využívala časť z vírusu HIV
SITA/AP

Protilátky bránili diagnóznam

Vedecké tímy z Queenslandskej univerzity a výrobca vakcín CSL informovali, že v prvej fáze testovania očkovacej látky, na ktorom sa zúčastnilo 216 ľudí, sa zistilo, že testovaní síce nemali závažné vedľajšie účiny, ale protilátky vyvinuté po očkovaní bránia diagnostikovaniu HIV a vedú k falošne pozitívnym výsledkom niektorých testov na HIV.

Hlavný vedecký pracovník spoločnosti CSL Andrew Nash vyhlásil, že ani jeden z účastníkov klinickej štúdie nemal HIV. Zdôraznil tiež, že neexistuje možnosť, že by vyvíjaná vakcína po podaní spôsobila infekciu HIV. Na základe všetkých spomenutých zistení spoločnosť CSL uviedla, že ukončila testovanie vakcíny vo fáze 2 a 3, a austrálsky premiér následne oznámil, že na základe vedeckých odporúčaní sa vo vývoji vakcíny Queenslandskej univerzity a biotechnologickej spoločnosť CSL "nebude môcť pokračovať" a "už nebude súčasťou austrálskeho vakcinačného plánu".

Vakcíny plánujú zadovážiť

Namiesto toho spoločnosť CSL plánuje vyrobiť ďalších 20 miliónov dávok vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca Plc so sídlom v Británii - ako dodatok k 30 miliónom, ktoré už vyrába. Austrálska vláda okrem toho zamýšľa zadovážiť aj dávky vakcíny Novavax.

Predtým sa objavila správa, že americká biotechnologická spoločnosť Novavax oznámila podpísanie predbežnej zmluvy s austrálskou vládou, ktorá stanovila podmienky pre dodávku 40 miliónov dávok zatiaľ neschválenej vakcíny NVX-CoV2373 proti chorobe COVID-19.

Spoločnosť CSL uviedla, že ukončila testovanie vakcíny vo fáze 2 a 3. Austrálsky premiér následne oznámil, že na základe vedeckých odporúčaní sa vo vývoji vakcíny Queenslandskej univerzity a biotechnologickej spoločnosť CSL "nebude môcť pokračovať" "už nebude súčasťou austrálskeho vakcinačného plánu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok