Všetci sú víťazi, tvrdí Matovič po návrate zo summitu v Bruseli

TA3 TASR SITA
11.12.2020 13:22

Igor Matovič sa vrátil zo summitu Európskej rady v Bruseli, kde lídri EÚ riešili kľúčové témy ako rozpočet únie, plán obnovy či radikálne obmedzenie emisií. "Boli sme šťastní z toho, že sa v tejto ťažkej dobe odblokovali prostriedky pre všetky krajiny EÚ," uviedol premiér na brífingu na bratislavskom letisku. Na konci boli podľa neho "všetci víťazmi" a prostriedky sa odblokovali aj pre Slovensko.

čo sa týka zníženie emisií o 55 percent, podľa premiéra to bola maximálna možná hranica. Igor Matovič sa vrátil z rokovania Európskej rady, ktoré sa začalo v Bruseli vo štvrtok 10. decembra. Európski lídri diskutovali na rokovaní o nastavení nového cieľa zníženia emisií do roku 2030. Dohodli sa, že emisie v krajinách Európskej únie sa majú znížiť o 55 percent v porovnaní s rokom 1990.

Matovič uviedol, že počúval občanov Slovenska a snažil sa presvedčiť európskych lídrov o ambicióznejšom pláne zníženia emisií, no presadiť vyššie zníženie nebolo podľa jeho slov možné. „Samozrejme, že som išiel na summit tlmočiť aj predstavu 120-tisíc ľudí na Slovensku, ktorí podpísali petíciu, aby sme ten cieľ mali vyšší a presvedčili ostatné európske krajiny až na 65-percentné zníženie emisií, ale priznajme si, tá maximálna možná dohoda bola 55 percent,“ povedal po prílete z Bruselu predseda vlády.

Šéf vládneho kabinetu hodnotí dohodu pozitívne. Zároveň však upozorňuje, že podľa prepočtov Inštitútu environmentálnej politiky bude znižovanie emisií stáť Slovensko podľa stanoveného európskeho cieľa miliardu eur ročne. S novým stanoveným cieľom však nie sú spokojné environmentálne organizácie, ktoré požadujú do roku 2030 65-percentné zníženie emisií skleníkových plynov v porovnaní s rokom 1990. Aktivisti tvrdia, že 55-percentné zníženie emisií nepomôže predísť nezvratným klimatickým zmenám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok