Žilinka je novým GP. Čaputová ho vymenovala napriek výzve Šeligu

TA3 TASR SITA
10.12.2020 13:05

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorého predtým zvolil parlament. Hrozilo, že na poslednú chvíľu svoje rozhodnutie zmení. Dôvodom boli nové informácie, s ktorými prišiel poslanec Ondrej Dostál - Žilinka vraj na vypočúvaní nehovoril pravdu o svojom priateľovi Michalovi Gučíkovi, ktorý zaňho mal lobovať. Juraj Šeliga vyzval prezidentku, aby vymenovanie Žilinku odložila.

Začiatok novej éry?

Žilinka si od Čaputovej v prezidentskom paláci prevzal dekrét a podpisom zložil sľub. Prezidentka v príhovore uviedla, že si želá, aby bol tento deň začiatkom novej éry vo fungovaní prokuratúry. Pripomenula, v akom stave prokuratúru Žilinka preberá a čo od neho verejnosť očakáva. Očistec, Judáš a Božie mlyny sú pojmy, ktoré sa podľa nej už nespájajú len s Bibliou, ale aj s policajnými zásahmi proti najvyšším predstaviteľom polície a prokuratúry. 

"Od polovice deväťdesiatych rokov, keď sa prokuratúra sformovala ako orgán v samostatnom štáte, pôsobila ako monokratická a pomerne uzavretá inštitúcia. Ako ustanovizeň, ktorá v niektorých prípadoch fungovala ako štát v štáte. Dôsledky tejto uzavretosti vidíme aj dnes," uviedla.

Prezidentka sa dotkla aj aktuálnej kritiky v súvislosti so Žilinkovým priateľom Michalom Gučíkom. “V súvislosti s témou, ktorá sa objavila pri vašom vypočutí v parlamentnom výbore a rezonovala aj po ňom, chcem ešte spomenúť užitočnú zásadu: Je dôležité, aby prokurátor nielen bol nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil. Očakávame, že ako generálny prokurátor budete tejto zásade bez výnimiek verný,” dodala.

Riešil kauzy Drukos, Technopol i Kosík

V minulosti Žilinka dozoroval kauzy, ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde najvyšší súd odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian Kočner.

Žilinku zvolili za nového generálneho prokurátora poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe. Podporilo ho 132 poslancov zo 147 prítomných.
Generálna prokuratúra nemala riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

Zuzana Čaputová ku kritike v súvislosti s Michalom Gučíkom: Je dôležité, aby prokurátor nielen bol nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok