Kimova sestra sa hnevá, juh spochybnil tvrdenia o víruse v KĽDR

TA3 TASR
9.12.2020 10:55

Za "nerozvážne" označila Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, vyjadrenie juhokórejskej ministerky zahraničných vecí spochybňujúce tvrdenia Pchjongjangu, podľa ktorých KĽDR nemá nijaký prípad koronavírusovej infekcie.

Kimova sestra sa hnevá, juh spochybnil tvrdenia o víruse v KĽDR
SITA/AP (ilu)

Kim Jo-čong, ktorá je zároveň vplyvnou poradkyňou severokórejského vodcu, obvinila šéfku juhokórejskej diplomacie Kang Kjong-hwa zo snahy o zhoršenie už aj tak napätých vzťahov medzi oboma krajinami. "Z jej nerozvážnych tvrdení, ktoré urobila bez ohľadu na následky, je zrejmé, že si veľmi želá ďalšie ochladenie napätých vzťahov medzi oboma Kóreami. Na jej slová nikdy nezabudneme a možno za ne draho zaplatí," uviedla Kim Jo-čong.

Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-hwa v sobotu na konferencii v Bahrajne uviedla, že je "ťažké uveriť", že v KĽDR sa nevyskytli žiadne prípady ochorenia COVID-19. Dodala, že Pchjongjang nereagoval na ponuky Soulu pomôcť v boji proti tejto chorobe. "Všetko nasvedčuje tomu, že režim sa veľmi intenzívne snaží dostať pod kontrolu chorobu, ktorú podľa neho nemajú," povedala Kang Kjong-hwa.

KĽDR v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu uzavrela v januári svoje hranice a dlho trvala na tom, že na jej území sa nevyskytli žiadne prípady nákazy. Samotný Kim Čong-un toto tvrdenie zopakoval aj na októbrovej vojenskej prehliadke, ktorá sa konala pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v KĽDR môže byť viac než 800 osôb s podozrením na nákazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok