Vyčíslili, koľko detí nechodí do školy. Dôsledky môžu byť ničivé

TA3 TASR
8.12.2020 19:55

Detský fond OSN v utorok varoval, že počet detí, ktoré postihlo zatvorenie škôl v dôsledku obmedzení počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, za uplynulý mesiac prudko stúpol.

Vyčíslili, koľko detí nechodí do školy. Dôsledky môžu byť ničivé
SITA/AP

Od začiatku decembra nemá možnosť navštevovať školu takmer každý piaty školák na celom svete (320 miliónov detí), čo oproti novembru predstavuje nárast o takmer 90 miliónov, uviedol UNICEF s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru. UNICEF varoval, že zatvorenie škôl môže mať devastačný vplyv na vzdelávanie detí, ich duševné a fyzické zdravie i bezpečnosť.

Organizácia OSN upozornila, že zbytočne veľa škôl sa zatvára aj napriek tomu, že neexistuje dostatok dôkazov, že školy prispievajú k vyššej miere šírenia nákazy. UNICEF vyzval vlády, aby školy nezatvárali na celonárodnej úrovni, ale namiesto toho uprednostnili ich opätovné otvorenie a zaistili, že budú pre deti čo najviac bezpečné. "Napriek všetkému, čo sme sa dozvedeli o ochorení COVID-19, o role škôl v komunitnom prenose a o krokoch, ktoré môžeme podniknúť, aby sme zaistili bezpečnosť na školách, smerujeme zlým smerom - a to  veľmi rýchlo," uviedol šéf globálneho vzdelávania UNICEF-u Robert Jenkins.

Plány na opätovné otvorenie školy musia obsahovať široký prístup k dištančnej výučbe, a to najmä pre marginalizované skupiny, dodal UNICEF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok