Záhadnou chorobou sa nakazili stovky ľudí. Zistili, čo ju mohlo spôsobiť

TA3 TASR
8.12.2020 18:45

Záhadné ochorenie, ktoré si v juhoindickom štáte Ándhrapradéš vyžiadalo hospitalizáciu viac ako 500 ľudí, mohlo spôsobiť nadmerné množstvo olova a niklu v potravinách alebo pitnej vode. V utorok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Mnohí upadli do bezvedomia

K prepuknutiu záhadného ochorenia došlo v sobotu v meste Eluru. U osôb, ktoré následne hospitalizovali, sa prejavila nevoľnosť či bolesti hlavy, pričom mnohí upadli do bezvedomia, informoval hovorca tamojšieho úradu zdravotníctva.

Podľa predbežných zistení zdravotníkov mali pacienti v krvi zvýšenú hladinu niklu a olova. Ako sa tieto ťažké kovy do ich krvi dostali, však zatiaľ nie je známe. Z celkového počtu 505 osôb, ktoré doposiaľ hospitalizovali, už 370 prepustili, uviedol pre DPA predstaviteľ miestnej vlády. "Výsledky ďalších testov, ktoré vykonáva Indický inštitút chemických technológií a iné inštitúty, by mali byť čoskoro známe," uvádza sa vo vyhlásení hlavného ministra štátu Ándhrapradéš.

Vyslali tam lekárov

Do mesta Eluru boli vyslané špecializované tímy lekárov, ktoré majú celú záležitosť objasniť a pomôcť pri liečbe pacientov. Na mieste okrem toho prebieha terénny monitoring - od domu k domu - s cieľom odhaliť prípadných ďalších chorých. Vedci zároveň v oblasti testujú zdroje vody.

Opozičná strana Telugu déšam uviedla, že príčinou ochorenia je kontaminácia vody, a miestnu samosprávu obvinila z nedbanlivosti. Zároveň žiada o vyšetrenie prípadu a miestne úrady vyzvala, aby v súvislosti s ochorením vyhlásili stav tzv. mimoriadnej situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok