Vírus zoslal Boh, aby zachránil belochov, tvrdil slovinský web

TA3 ČTK
8.12.2020 11:35

Článok na portáli blízkom strane slovinského premiéra Janeza Janšu o koronavíruse, ktorý Boh zoslal na Zem, aby zachránil belochov, prerastá v Slovinsku v politický škandál. Šéfredaktor čelí trestnému oznámeniu a opozícia vyzýva Janšových koaličných partnerov, aby sa od textu dištancovali.

Vírus zoslal Boh, aby zachránil belochov, tvrdil slovinský web
TASR/AP (Ilu)

"Boh stvoril vírus, ktorý zachráni pokrokovejšiu bielu rasu od skazy, vírus, ktorým sa nakazia iba určití ľudia, rasy a jedinci s určitými vlastnosťami," napísal týždenník Demokratija. "Ide teda o cielenú likvidáciu, rovnako ako sa ľudia zbavujú škodlivých druhov, plesní a buriny."

Časopis Demokratija založila Janšova konzervatívna Slovinská demokratická strana, ktorá sama čelí kritike, že používa nenávistnú rétoriku proti politickým oponentom, novinárom, ale aj migrantom, ktorí sú napokon v uvedenom texte spomenutí ako jedna z "kategórií", ktorú "boží vírus" môže zničiť.

Šéfredaktor Demokratije sa obhajoval tým, že článok je "spoločensko-politickou satirou", ktorá bola uverejnená v rubrike určenej pre tento žáner.

Článok bol zo stránok Demokratije stiahnutý potom, čo ho opozícia i verejnosť kritizovali ako rasistický a v rozpore so slovinskou ústavou. Vyzvali tiež štátne zastupiteľstvo, aby zodpovedajúcim spôsobom konalo. Autor textu čelí trestnému oznámeniu a rovnako tak šéfredaktor Demokratije Jože Biščak za to, že dopustil jeho zverejnenie.

Biščak, ktorého časť slovinských médií označuje za hlavnú "hlásnu trúbu" SDS aj premiéra osobne, sa obhajoval tým, že článok je "spoločensko-politickou satirou", ktorá bola uverejnená v rubrike určenej pre tento žáner a v tlačenej verzii mu bola vyhradená až šiesta strana.

Témy: Slovinsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok