Ako by vedci riešili situáciu v SR? Konať treba pred Vianocami

TA3 TASR
7.12.2020 15:55

Prísne opatrenia obmedzujúce mobilitu a minimalizovanie kontaktov, spojené s efektívnym dobre cieleným testovaním sú podľa slovenských vedcov riešením aktuálnej situácie okolo pandémie nového koronavírusu. Slovenskí vedci a odborníci združení v iniciatíve Veda pomáha zverejnili svoju výzvu na tlačovom brífingu.

Obrovská príležitosť pre šírenie vírusu

Práve nadchádzajúce vianočné sviatky sú výnimočné podľa odborníkov vzhľadom na epidemiologickú, spoločenskú a politickú situáciu obrovskou príležitosťou na šírenie ochorenia COVID-19. V slovenských nemocniciach môže podľa ich názoru počas decembra skončiť aj okolo 5000 nových pacientov.

Vianočné nákupy odporúčajú obyvateľom vybaviť čo najskôr a aspoň sedem dní pred stretnutiami s blízkymi sa vyhýbať stretnutiam, ktoré nie sú úplne nevyhnutné. Rovnako odporúčajú vyhýbať sa davom pri nákupe darčekov. Za správne považujú aj prehodnotiť väčšie silvestrovské oslavy v interiéri. Čím skôr sa opatrenia zavedú, tým lepší výsledok podľa nich prinesú.

"Ak prísne opatrenia neprídu pred Vianocami, situácia u nás sa pravdepodobne ešte zhorší a nevyhneme sa im počas sviatkov. V tejto chvíli už neexistuje žiadne zázračné ani dobré riešenie. Vyberáme si už len z kombinácie tých zlých," povedala za vedcov Silvia Pastoreková s tým, že ak sa neprijmú zásadné opatrenia, okrem tisícok nových pacientov s diagnózou ochorenia COVID-19 ich v istom naraz môže byť aj 2000. Veľa z nich bude mať podľa vedcov vážny priebeh choroby a mnohí ochoreniu podľahnú.

"Už neexistuje žiadne zázračné ani dobré riešenie. Vyberáme si už len z kombinácie tých zlých," povedala za vedcov Silvia Pastoreková.

Extrémny nápor na zdravotníctvo

Slováci by preto stretnutia a cestovanie mali obmedziť na úzky okruh rodiny a najbližších priateľov. "Len tak zmiernime extrémny nápor na naše zdravotníctvo a zabránime zbytočným obetiam, ktorým sa môžeme vyhnúť až po príchode vakcíny. Každý z nás môže pomôcť, ak už pred sviatkami výrazne zníži svoju mobilitu a kontakty len na tých, ktorých stretáva denne. Čím viac sa obmedzíme teraz, tým menšiemu riziku vystavíme našich blízkych za vianočným stolom," zhodujú sa vedci.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár dodal, že prísnejšie opatrenia by nemali byť v rozpore so zásadami zdravého životného štýlu. "Nemusíme zostať sedieť doma a byť len doma. Naopak, mali by sme robiť tie aktivity, ktoré sa robia mimo ľudí, to znamená v prírode," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok