Sedem a šesť rokov. Súd rozhodol v kauze Salmanovcov

TA3 TASR
7.12.2020 12:51

Ruských podnikateľov Alexandra a Sergeja Salmanovcov Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal za vinných v prípade podplácania. Sergeja Salmanova odsúdil ŠTS na sedem rokov a Alexandra na šesť rokov. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Sedem a šesť rokov. Súd rozhodol v kauze Salmanovcov
TASR/Štefan Puškáš

Dva skutky spojili do jedného

Sergeja odsúdil súd aj na peňažný trest vo výške 15.000 eur a v prípade jeho nezaplatenia mu udelil náhradný trest vo výške 18 mesiacov. Alexandra odsúdil na peňažný trest vo výške 10.000 eur a v prípade jeho nezaplatenia sa mu k trestu pripočíta ďalších 12 mesiacov väzenia. Verdikt nie je právoplatný, obhajca Viktor Križiak sa odvolal a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko si ponechal zákonnú lehotu na prípadné odvolanie. Obhajca proces označil za inkvizičný.

Dvojica však na trest výkonu odňatia slobody nemusí nastúpiť. ŠTS totižto spojil dva skutky podplácania do jedného. V rámci jednej kauzy boli podnikatelia odsúdení a podmienečne prepustení na slobodu. V rámci druhej zase boli v roku 2016 oslobodení.

Išlo o pokračujúcu trestnú činnosť podplácania v dvoch prípadoch. Skutkov podplácania bývalých riaditeľov daňových úradov v Dunajskej Strede a Šamoríne sa mali dopúšťať v roku 2010. Ani jeden z obžalovaných si verdikt nevypočul, dali súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v ich neprítomnosti.

"V zmysle záverov Najvyššieho súdu SR bolo vykonané dokazovanie. Súd doplnil dokazovanie v zmysle tohto rozhodnutia. Opätovne overil výpoveď svedkyne Márie Z.  Po opätovnom vykonaní dokazovania súd dospel k záveru, že obaja obžalovaní sú vinní z prečinu podplácania v zmysle podanej obžaloby," odôvodnil predseda verdikt trojčlenného senátu ŠTS.

Dovolanie exministerky spravodlivosti

Senát NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017. NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. Súdy sa podľa dovolacieho senátu NS SR nedostatočne vyrovnali so svedeckými výpoveďami.

Ako NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa.

NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok