Nevinní? Úplatkárska kauza Salmanovcov sa vracia na začiatok

TA3 TASR SITA
7.9.2020 11:35

Päťčlenný senát Najvyššieho súdu SR vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad podnikateľmi Alexandrom a Sergejom Salmanovcami. Kauza sa vracia na prvostupňový súd.

Nadmerné odpočty DPH

Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov, a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Bývalého riaditeľa však NS SR v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od ruských podnikateľov. Potvrdil tak verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica z roku 2014, ktorý exriaditeľa okrem spomínaného sedemročného trestu odsúdil aj na peňažný trest vo výške 30.000 eur.

Desaťtisícové úplatky

V apríli 2015 senát NS SR uznal Salmanovcov za vinných v inom prípade, a to z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014. Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Mária Z. dostala úplatok 40-tisíc eur v hotovosti. Ďalších 250-tisíc eur si nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergeja Salmanova odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu odňatia slobody podmienečne prepustili v roku 2017. Následne prepustili aj jeho otca v roku 2018.

Senát Najvyššieho súdu SR zrušil verdikt, ktorým ŠTS v roku 2015 otca a syna oslobodil v kauze podplácania a takisto následný verdikt odvolacieho senátu NS SR, ktorý rozhodnutie potvrdil. Dovolací senát v tomto prípade konštatoval porušenie zákona v prospech obžalovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok