Polícia udrela na vrchnom súde v Prahe. Má ísť o korupciu

TA3 TASR
5.12.2020 14:45

Detektívi z Národnej centrály proti organizovanému zločinu v sobotu zasahovali v budove Vrchného súdu v Prahe v súvislosti s podozrením z ovplyvňovania súdnych káuz a korupcie, informoval spravodajský server iROZHLAS.cz.

Polícia udrela na vrchnom súde v Prahe. Má ísť o korupciu
ČTK (ilustračné foto)

Policajti prehľadávali kanceláriu sudcu Zdeňka Sováka, píše iROZHLAS.cz s odvolaním sa na dva zdroje blízke vyšetrovaniu. "Môžem potvrdiť, že dnešným dňom začal policajný orgán trestné stíhanie piatich fyzických osôb a to pre korupčné trestné činy, ďalej nadržovanie, zneužitie právomoci úradnej osoby a trestný čin legalizácie výnosu z trestnej činnosti," uviedla pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová.

Jeden z obvinených podľa jej slov pôsobí ako sudca pražského vrchného súdu a ďalší zo stíhaných vykonáva advokáciu. Vyšetrovanie je podľa Bradáčovej na začiatku, preto štátne zastupiteľstvo v tejto chvíli nemôže poskytnúť ďalšie informácie.

Sudca Sovák v minulosti čelil trestnému stíhaniu za plagiátorstvo, pripomína iROZHLAS.cz. S poškodenými sa však dohodol na mimosúdnom vyrovnaní a trestné stíhanie bolo zastavené. Sovák mal v roku 2003 autonehodu a v krvi mu namerali 2,46 promile alkoholu. Potrestali ho však len pokutou 1500 Kč (približne 56,57 eur). Prípad neskôr vyšetrovala protikorupčná polícia a začala trestné stíhanie v súvislosti so zneužitím právomoci verejného činiteľa, napísal spravodajský server iDnes.cz. Polícia v roku 2018 obvinila z korupcie ďalšieho sudcu pražského vrchného súdu Ivana Elischera. Týmto prípadom sa v súčasnosti zaoberá pražský mestský súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok