Porážka premiéra, snáď sa v ňom SR nesklame, reagujú na Žilinku

TA3 TASR
3.12.2020 19:50

O tom, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka má byť novým generálnym prokurátorom, rozhodli poslanci vo verejnej voľbe. Zvoleného kandidáta má do funkcie vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Aké sú reakcie politikov?

Prezidentka uvítala verejné vypočutie

Prezidentka Zuzana Čaputová víta, že poslanci  zvolili kandidáta na post generálneho prokurátora hneď v prvej voľbe. Tiež uvítala, že voľbe kandidáta do tejto funkcie predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených. "Generálny prokurátor je pre výkon spravodlivosti jedna z najdôležitejších funkcií v štáte," pripomenula.

Predseda vlády Igor Matovič drží Žilinkovi palce, aby ustál akékoľvek tlaky z akejkoľvek strany. „Odo mňa ich nikdy nezažije, presne tak, ako ich nezažíva NAKA. A môže to tak čistiť pekne-krásne od podlahy," napísal premiér.

Strana SaS verí, že Žilinka ako generálny prokurátor pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát. Šéf strany Richard Sulík ešte pred voľbou avizoval, že poslanci z klubu SaS sa dohodli na podpore Žilinku. "Blahoželáme novozvolenému generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a veríme, že pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát," napísala strana na sociálnej sieti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dúfa, že so Žilinkom ako generálnym prokurátorom budú spoločne robiť reformu na prokuratúre. Žilinkovi k zvoleniu zagratulovala. Nechcela komentovať výhrady poslancov Za ľudí voči nemu.

Smer hovorí o debakli

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho veria, že Žilinka si zachová nezávislosť. Zablahoželali mu k zvoleniu. "Veríme, že jeho profesijné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry – schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť, založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom," uviedli.

Premiér Igor Matovič prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. Tvrdí to opozičný Smer-SD, podľa ktorého vládna koalícia voľbou vyslovila premiérovi nedôveru. "Nečudujeme sa, že po totálnom debakli neprišiel ani na koaličnú radu. Smer-SD pozorne čítal situáciu v Národnej rade SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne," uviedol Smer-SD.

Zvolenie Žilinku spomedzi uchádzačov o funkciu je výsledok kompromisu, ku ktorému klub OĽANO pristúpil, pretože celý čas hovorí o snahe dosiahnuť dohodu v koalícii. Po ohlásení výsledkov to vyhlásil podpredseda NR SR Gábor Grendel. Nevadí mu, že zaňho hlasovala aj opozícia. Tvrdí, že by vyhral aj bez takejto podpory. Opačný postup strany Za ľudí podľa neho nenaruší ďalšie fungovanie koalície. Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš ocenil, že jeho klub drží dohody a je stabilným koaličným partnerom.

Predseda NR SR Boris Kollár očakáva od Žilinku očistenie prokuratúry. Pevne verí, že sa v ňom Slovensko nesklame. "Chcel by som vyjadriť celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne, čestne," uviedol Kollár v stanovisku. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ocenil, že Žilinku podporila drvivá väčšina prítomných koaličných poslancov. Deklaroval, že žiadne dohody o obsadení miest námestníkov generálneho prokurátora neboli. Skonštatoval, že aj opozícia uznala, že Žilinka je najvhodnejší kandidát. Žilinku do funkcie navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za Sme rodina Petra Hajšelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok