Čo bude po ére Donalda Trumpa. EÚ chce nové spojenectvo

TA3 TASR
30.11.2020 12:28

Európska únia sa snaží nadviazať nové spojenectvo so Spojenými štátmi, ktoré by malo ukončiť napätie z prezidentskej éry Donalda Trumpa a úspešnejšie čeliť výzvam zo strany Číny. Uviedla tlačová agentúra Reuters s odkazom na článok v britskom denníku Financial Times. Podľa FT nový plán pripravovaný EÚ navrhuje obnoviť väzby medzi s USA na spoločných frontoch - od regulácie digitálnej sféry až po boj proti COVID-19.

Čo bude po ére Donalda Trumpa. EÚ chce nové spojenectvo
SITA/AP

"Ako otvorené demokratické spoločnosti a trhové ekonomiky sa EÚ a USA zhodujú na strategickej výzve, ktorú predstavuje rastúca medzinárodná asertivita Číny, aj keď sa nie vždy zhodnú na tom, ako sa k nej najlepšie postaviť," citujú britské noviny z textu pripravovaného európskeho plánu. Vzťahy medzi USA a EÚ boli počas Trumpovej administratívy napäté a neraz sa hovorilo o možnej obchodnej vojne.

Vzťahy medzi USA a EÚ boli počas Trumpovej administratívy napäté a neraz sa hovorilo o možnej obchodnej vojne.

Začiatkom novembra EÚ uvalila clá na dovoz tovarov z USA až do výšky štyroch miliárd dolárov ako odvetu za americké dotácie pre spoločnosť Boeing. Predstavitelia EÚ sa však netaja nádejou v zlepšenie dvojstranných obchodných vzťahov po očakávanej inaugurácii Joea Bidena v januári budúceho roka. Vedúci predstavitelia inštitúcií EÚ a väčšina lídrov členských štátov EÚ už Bidenovi zablahoželali k zvoleniu a pripravujú sa na budúcoročné spoločné stretnutie.

Dokument, o ktorom sa zmienil denník Financial Times, bude predmetom diskusií decembrového videosummitu EÚ (10. - 11. decembra). Jeho podstatou je spustenie nového transatlantického programu počas summitu EÚ - USA, ktorý sa uskutoční v prvej polovici budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok