Trump má opäť podmienku. Kedy vpustí Bidena do Bieleho domu?

TA3 TASR
27.11.2020 18:30

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že Joe Biden môže vstúpiť do Bieleho domu len vtedy, ak dokáže, že volebné hlasy nezískal nezákonne.

Trump má opäť podmienku. Kedy vpustí Bidena do Bieleho domu?
SITA/AP

"Biden môže vstúpiť do Bieleho domu ako prezident, iba ak dokáže, že jeho absurdných '80.000.000 hlasov' nebolo získaných podvodom alebo nezákonným spôsobom. Keď uvidíte, čo sa stalo v Detroite, Atlante, Filadelfii a Milwaukee, masívne podvody s voličmi, má veľký neriešiteľný problém!" napísal Trump na Twitteri.

Trump ešte vo štvrtok uviedol, že opustí Biely dom, ak Zbor voliteľov zvolí za prezidenta USA jeho protivníka z Demokratickej strany Joea Bidena. Zbor voliteľov má 538 členov, ktorí zastupujú jednotlivé štáty americkej Únie. Každý štát má toľko voliteľov, koľko má zástupcov v Snemovni reprezentantov (ich počet závisí od počtu obyvateľov štátu) a v Senáte, kde má každý štát dvoch zástupcov.

Volitelia sa v hlavných mestách štátov stretnú 14. decembra a odovzdajú svoje hlasy. Kongres následne 6. januára 2021 potvrdí víťaza prezidentských volieb, ktorý 20. januára 2021 zloží prísahu. Agentúra Reuters pripomenula, že pokiaľ ide o hlasy voliteľov, Biden ich v prezidentských voľbách 3. novembra získal 306, čo je oveľa viac ako požadovaných 270. Trump získal hlasy 232 voliteľov. Biden vedie nad Trumpom aj vo voličskom hlasovaní, a to o viac ako šesť miliónov hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok