Trápili ju? Fico i Pellegrini reagovali na Jankovskej výpoveď

TA3 TASR
26.11.2020 14:24

Bývalí premiéri Robert Fico a Peter Pellegrini reagovali na slová Moniky Jankovskej, ktorá ich spomenula počas výsluchu na NAKA. Jankovská sa tam priznala k viacerým trestným činom a tvrdila, že Ficovi i Pellegrinimu hovorila, že rieši kauzu miliónových televíznych zmeniek.

Fico: To čo mala robiť, robila dobre

Podľa Fica žiadny rozhovor o zmenkách nebol. "Ani v podstate nemám dôvod jej výpoveď komentovať. Je to len jeden z ďalších dôkazov, že Smer a jeho predstavitelia s týmito vecami nič nemajú," uviedol. Poukázal však na údajné nezákonné držanie viacerých ľudí vo väzbe, vrátane Jankovskej, ktorú "tam trápili niekoľko mesiacov". Väzbu v tejto súvislosti prirovnal k mučiacemu nástroju, čo je "nevídané v 21. storočí".

Robert Fico: "S pani Jankovskou som sa stretol veľakrát. Mal som na to titul a dôvod. Riešili sme témy po profesionálnej stránke."

"S pani štátnou tajomníčkou som ako predseda vlády riešil predovšetkým otázku koordinácie zastupovania štátu v obrovských štátnych sporoch a ochranu spotrebiteľa" uviedol expremiér. To čo mala robiť, vraj robila dobre. S nominantami Smeru však "netrávil 24 hodín času."

Pellegrini: Spávam pokojne

Pellegrini deklaroval, že si nespomína na taký rozhovor s bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou, v ktorom by sa rozprávali o Marianovi Kočnerovi a kauze televíznych zmeniek. "Nie som si vedomý, že by som to s ňou nejako rozoberal," povedal novinárom. Ak je pravda, že sa snažila ovplyvňovať rozhodnutie súdu, je to podľa neho zlé a ide o trestný čin. Pellegrini tvrdí, že spáva pokojne, pretože ju k ničomu takému nikdy nepovzbudzoval. "Môžem všetkých uistiť, že ja som ju určite nepovzbudzoval, nežiadal ani nechcel, aby riešila niečo v prospech Mariana Kočnera," deklaroval.

Ak sa však snažila Monika Jankovská ovplyvňovať rozhodnutie súdu, považuje to za nesprávne. "Ak to robila, určite páchala trestnú činnosť," dodal. Uviedol tiež, že sa určite viackrát stretli na oficiálnych pracovných rokovaniach. Nepamätá si však obsah všetkých rozhovorov. Ako premiér chcel podľa vlastných slov robiť všetko pre to, aby spravodlivosť platila pre všetkých rovnako. Doplnil, že v centrále Smeru-SD nikdy nestretol ani Norberta Bödöra. Poznamenal, že aj vzhľadom na vzťahy s vedením Smeru-SD nebol pri všetkých rozhovoroch, čo spätne hodnotí pozitívne.

Priznala sa k trestnej činnosti

Jankovská sa v stredu pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry priznala k svojej trestnej činnosti. Vypovedať mala rozsiahlo. Uviesť mala okolnosti, ktoré sú jej známe o skutkoch, ktoré sú jej kladené za vinu. Zároveň sa podrobne vyjadrovala aj k osobám, ktoré súvisia s jednotlivými obvineniami, medzi nimi aj k podnikateľovi Kočnerovi. Stíhaná má byť pre korupčné trestné činy. Vo väzbe skončila po policajnej akcii Búrka. Ďalšie obvinenia jej pribudli po akcii Víchrica.

Jankovská mala vo výpovedi uviesť, že angažovanie sa v kauze zmenky v prospech Mariana Kočnera brala ako pomoc kamarátovi. Mariana Kočnera podľa vlastných slov poznala od roku 2016, pričom vo veci zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súdoch, ju prvýkrát oslovil v roku 2017. Podľa Moniky Jankovskej ju však Marian Kočner uisťoval, že zmenky sú pravé. Zároveň uviedla, že Markízu, od ktorej chcel Marian Kočner vysúdiť vyplatenie zmeniek, nikdy nemala rada pre jej údajne neobjektívne spravodajstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok