Ako je to s oxfordskou vakcínou. Nižšia dávka priniesla prekvapenie

TA3 SITA
26.11.2020 10:54

Spoločnosť AstraZeneca pripustila prevádzkovú nepresnosť, ktorá vyvoláva otázky v súvislosti s predbežnými výsledkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja spoločne s Oxfordskou univerzitou.

Ako je to s oxfordskou vakcínou. Nižšia dávka priniesla prekvapenie
SITA/AP

Dobrovoľníci dostali rozdielne dávky

Správa o nepresnosti prišla niekoľko dní po tom, ako firma a univerzita označili vakcínu za "vysoko účinnú", ale nezmienili sa, prečo niektorí účastníci štúdie nedostali toľko vakcíny, ako sa plánovalo. Zdá sa pritom, že skupina dobrovoľníkov, ktorá dostala nižšiu dávku, prekvapujúco získala vyššiu ochranu, ako dobrovoľníci, ktorí dostali úplné dávky.

V skupine, ktorá dostala nižšiu dávku, bola vakcína podľa firmy AstraZeneca účinná na 90 %. V skupine, ktorá dostala dve úplné dávky, sa ukázala 62-percentná účinnosť vakcíny. Skombinovaním týchto dvoch údajov sa účinnosť očkovacej látky podľa firmy javí ako 70-percentná. Avšak spôsob, ako sa k výsledkom prišlo, viedol k ostrým otázkam zo strany expertov. Čiastočné výsledky pochádzajú z prebiehajúcich štúdii vo Veľkej Británii a Brazílii.

Oxfordská univerzita uviedla, že časť ampuliek použitých v testoch nemala správnu koncentráciu vakcíny, takže niektorí dobrovoľníci dostali iba polovičnú dávku. Univerzita uviedla, že o tomto probléme diskutovala s regulátormi a dohodli sa na dokončení testov.

Štatistická zvláštnosť?

Podľa expertov však relatívne malý počet ľudí v skupine, ktorá dostala malú dávku, sťažuje zistenie, či účinnosť zaznamenaná v skupine je reálna alebo ide o štatistickú zvláštnosť. Polovičnú dávku vakcíny dostalo 2 741 ľudí a po nej nasledovala celá dávka, uviedla AstraZeneca. Dve celé dávky dostalo 8 895 ľudí. Ďalším faktorom je to, že nikto v skupine s malou dávkou nemal viac ako 55 rokov. Mladší ľudia pritom majú zvyčajne silnejšiu imunitnú odpoveď ako starší.

Šéf amerického programu vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 Moncef Slaoui uviedol, že predstavitelia USA sa snažia zistiť, akú imunitnú reakciu vakcína vyvoláva a pravdepodobne rozhodnú o modifikácii štúdie firmy AstraZeneca v USA tak, aby sa zahrnulo aj použitie polovičnej dávky vakcíny. "Chceme však, aby to bolo založené na dátach a vede," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok