Časť Slovákov majú proti nákaze zaočkovať ešte v tomto roku

TA3 SITA TASR
25.11.2020 14:59

Je to na spadnutie. Prvé vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer chcú podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího priviezť na Slovensko už v polovici decembra. Uviedol to na brífingu pred rokovaním krízového štábu. Ešte v tomto roku by mohli zaočkovať približne 150-tisíc občanov SR. Prioritu budú mať zamestnanci takzvanej kritickej infraštruktúry - zdravotníci, policajti, hasiči či štátni zamestnanci.

Časť Slovákov majú proti nákaze zaočkovať ešte v tomto roku
SITA/AP

Minister zdravotníctva tiež podotkol, že firma nepovolí žiadnemu štátu prepravovať vakcíny, dovezie ich sama na miesta určenia. Ručí tak za 100 % stav vakcíny. Na týchto miestach by mali byť realizované aj prvé očkovania.

V EÚ hovoria o vakcínach do Vianoc

O podobnom termíne hovorí aj šéfka Eurokomisie Ursula von der Leyenová. V Európskej únii by mohli prví občania podstúpiť vakcináciu proti novému koronavírusu "už do Vianoc". Zároveň upozornila, že členské štáty musia urgentne pripraviť ich logistické siete na uvoľnenie miliónov dávok vakcín. Von der Leyenová v súvislosti s vakcínou povedala poslancom Európskeho parlamentu, že už je vidieť "svetlo na konci tunela". Hoci sú vakcíny podľa nej dôležité, "čo sa počíta, je očkovanie".

"Členské štáty sa musia teraz pripraviť. Hovoríme o miliónoch injekčných striekačiek, o chladiarenských reťazcoch, o organizovaní vakcinačných centier, o vyškolených zamestnancoch, ktorí tam sú. Čo si len spomeniete. Všetko toto musí byť pripravené," upozornila.

Krajčí: Situácia v SR sa otáča

Epidemiologická situácia na Slovensku sa podľa Krajčího sa v súčasnosti otáča. Ak sa niečo nestane, krivka začne znova rásť. 

Plošné testovanie má podľa ministra vždy zmysel. "Záleží, ako sa bude realizovať. Ak sa nebude, nastupujú už len reštrikčné epidemiologické opatrenia," skonštatoval.

Ako zopakoval, návrh protipandemického semafora od strany SaS prerokuje konzílium odborníkov na štvrtkovom zasadnutí. Následne sa rozhodne, aký semafor bude predstavený a kedy.

Spoločnosť Pfizer oznámila, že predbežné výsledky klinických testov jej vakcíny proti koronavírusu naznačujú 95-percentnú účinnosť, pričom vakcína podľa nich chráni starších ľudí, ktorým hrozí najvyššie riziko úmrtia na ochorenie COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok