Miest na odbery bude viac. Matovič naznačil, kedy otvoria školy

TA3 SITA TASR
25.11.2020 19:20

Premiér Igor Matovič po rokovaní Ústredného krízového štábu povedal, že mobilné odberové miesta by sa mali rozšíriť už v najbližších dňoch. Hovoril aj o školách, žiaci by sa do nich mohli vrátiť na začiatku decembra.

Úloha pre ministra školstva

Minister školstva Branislav Gröhling dostal od ústredného krízového štábu úlohu prísť s riešením, ako navrátiť deti do škôl od 7. decembra. Otvorenie škôl má byť spojené s pravidelným pretestovávaním žiakov a rodičov. Plán má minister vypracovať v spolupráci so samosprávami a zriaďovateľmi škôl, informoval predseda vlády. "Bude na ministrovi školstva v spolupráci s vedením Únie miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska, teda samosprávami a zriaďovateľmi, aby prišli s konkrétnym plánom pravidelného pretestovania žiakov a ich rodičov tak, aby sme deti mohli prezenčne pustiť do škôl čím skôr," povedal Matovič. Premiér chce, aby systém následne mohol fungovať aj v ďalších mesiacoch. Ide podľa jeho slov o návrat k plánu komunitného testovania.

Minister školstva Branislav Gröhling dostal od ústredného krízového štábu úlohu prísť s riešením, ako navrátiť deti do škôl od 7. decembra. Otvorenie škôl má byť spojené s pravidelným pretestovávaním žiakov a rodičov.

Verí, že sa príde s riešením, ktoré umožní deťom chodiť pred Vianocami ešte dva týždne do škôl. "Takýto systém komunitného testovania, kde si škola ako komunita zabezpečuje odberné miesto, je udržateľný systém, ktorý nám dovolí prežiť aj ťažkú zimu, ktorá nás čaká, tak, aby sme deťom neupierali vzdelanie," skonštatoval premiér. Aby nedošlo k ohrozeniu rodín žiakov, považuje pravidelné pretestovávanie za veľmi dôležité.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga. Na návrat žiakov do škôl apelovali aj školskí odborári. V tejto súvislosti vznikla aj výzva mimoparlamentnej strany Spolu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 10.000 ľudí.

Testovať by mohli aj ambulancie

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol , že počet mobilných odberových miest na testovanie antigénovými testami by sa mal v najbližších dňoch zásadne zvýšiť. K dispozícii by mali byť aj mobilné tímy, ktoré budú testovať v obciach, prípadne osadách, kde by bola potreba otestovať ohnisko nákazy. Testovať by mohli aj ambulancie. Ústredný krízový štáb podľa ministra obrany chce, aby odberové miesta na antigénové testy neboli viazané na okresné mestá, posunúť to chcú nižšie na mestá a obce. Motiváciou by mala byť pre ľudí podľa Naďa zodpovednosť.

Mobilné odberové miesta by sa mali podľa šéfa rezortu obrany navýšiť o niekoľko stoviek, jednotlivé rezorty na tom začnú pracovať od štvrtku. Takto by sa podľa neho mohlo pretestovať do Vianoc niekoľko miliónov obyvateľov. "Keď minister hospodárstva Richard Sulík oznámi, že sa mu podarilo vysúťažiť testy, postupne sa môžeme pripravovať na obdobie, ktoré príde po Vianociach," dodal Naď.


Mobilné odberové miesta by sa mali podľa šéfa rezortu obrany navýšiť o niekoľko stoviek, jednotlivé rezorty na tom začnú pracovať od štvrtku.

Na Mikuláša to nestihnú

Minister hospodárstva Richard Sulík podľa Matoviča nie je schopný do určeného termínu zabezpečiť dostatok testov na celoplošné testovanie. Podotkol však, že naďalej platí rozhodnutie krízového štábu o vykonaní ôsmich miliónov testov počas decembra.

"Pokúsime sa čo najskôr spustiť projekt celoplošného testovania," uviedol premiér. Potvrdil, že ďalšie kolo plošného testovania 5. a 6. decembra nebude. Treba mať podľa neho na to však zabezpečené testy a ochranné prostriedky. Dodal tiež, že dobrovoľné plošné testovanie by boli vyhodené peniaze.

Premiér potvrdil, že ďalšie kolo plošného testovania 5. a 6. decembra nebude. Dodal tiež, že dobrovoľné plošné testovanie by boli vyhodené peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok