Toto si nemôžeme dovoliť. Čaputová žiada zmenu prístupu ku kríze

TA3 TASR
24.11.2020 16:12

Prezidentka Zuzana Čaputová sa po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom vyjadrila k aktuálnej situácii. Skritizovala udalosti posledných dní, spory v koalícii aj nekoncepčný prístup k riešeniu pandemickej krízy. Žiada pokoj a vecnosť.

“S Covidom žijeme na Slovensku už deväť mesiacov. Niektorí stratili prácu, niektorí museli siahnuť na svoje úspory, niektorí o nich úplne prišli,” začala prezidentka s tým, že má pochopenie pre tých, ktorí strácajú nádej. “Je čas na zmenu prístupu,” myslí si prezidentka. Politici z vládnej koalície podľa nej musia dokázať spolupracovať, musia vedieť ťahať za jeden koniec a musia svoje rozhodnutia konzultovať s odborníkmi. "Pokiaľ ide o emóciu hnevu, sme nad priemerom krajín EÚ,“ upozornila prezidentka.

Čaputová uistila, že chce byť nápomocná v boji s pandémiou. "Sama však potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám majú pomôcť," povedala.

Za kľúčové v boji s pandémiou považuje obnovenie partnerského prístupu medzi štátom a občanmi. "Som presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov nemožno vynútiť hrozbami, ale argumentáciou, zmysluplnosťou a zrozumiteľnosťou opatrení,“ dodala. Uistila, že chce byť nápomocná v boji s pandémiou. "Sama však potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám majú pomôcť," povedala.

Prezidentka musí ďalšie kolo plošného testovania rešpektovať, je však za jeho dobrovoľnosť. “Ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si už nemôžeme dovoliť,” myslí si. V paláci sa stretla s premiérom Igorom Matovičom. “Slovensko potrebuje pokojný, vecný a pragmatický prístup,” dodala Čaputová s tým, že práve o to premiéra požiadala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok