Česi postupne zmierňujú, vláda rozhodla o uvoľnení opatrení

TA3 SITA
20.11.2020 19:07

Česká vláda počas zasadnutia prostredníctvom videokonferencie rozhodla, že sa v krajine od pondelka 23. novembra zmierni stupeň pohotovosti v protiepidemickom systéme PES. "Od pondelka sa celá Česká republika prepne zo stupňa 5 do stupňa 4," informoval minister zdravotníctva Jan Blatný.

Česi postupne zmierňujú, vláda rozhodla o uvoľnení opatrení
SITA/AP

Predĺži sa tak otváracia doba obchodov do 23:00, zákaz vychádzania sa skráti o dve hodiny a ľudia tak budú môcť byť vonku do 23:00, stretnúť sa bude môcť šesť ľudí, nie len dvaja, na svadobných a pohrebných obradoch a bohoslužbách bude môcť byť maximálne 20 ľudí. Povolený tiež bude nákup vianočných stromčekov, ozdôb a kaprov.

Niektorí členovia vlády by pritom uvítali aj ďalšie zmiernenie opatrení nad rámec toho, čo stanovuje štvrtý stupeň systému PES. Minister priemyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček sa už pred niekoľkými dňami nechal počuť, že na piatkovej schôdzi vlády navrhne, aby sa v nedeľu opäť otvorili obchody a aby sa zvýšil počet zákazníkov, ktorí môžu byť súčasne v predajni. Minister zdravotníctva však nesúhlasil a Havlíček sa nakoniec návrhu vzdal.

Ak sa však situácia v Česku bude vyvíjať dobre, mohla by vláda koncom budúceho týždňa rozhodnúť o vyhlásení tretieho stupňa, ktorý by platil od pondelka 30. novembra. Potom by sa mohli otvoriť všetky obchody a čiastočne aj reštaurácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok