O život bojuje 133 ľudí. Krajčí informoval o pandemickej situácii

TA3 TASR SITA
20.11.2020 16:17

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku. Situácia je v niečom lepšia, ale v niektorých veciach sme na tom horšie. Počet ľudí, ktorí bojujú o život, stúpol, zrejme sa zvýši aj reprodukčné číslo vírusu.

O život bojuje 133 ľudí. Krajčí informoval o pandemickej situácii
SITA/Úrad vlády

Kĺzavý medián klesá

Slovensko “zlomilo” krivku v 14-dennej incidencii. Počet pozitívne testovaných, ktorí potrebujú hospitalizáciu, nerastie. Drží sa približne na počte 1800 pacientov. Zhruba jedna desatina z hospitalizovaných pacientov má ťažký priebeh ochorenia. "Aktuálne je kritických pacientov 167, čo predstavuje oproti minulému týždňu mierny pokles, avšak pacientov vyžadujúcich podporu umelej pľúcnej ventilácie je 133, a to je mierny nárast," uviedol Krajčí.

Percento pozitívnych pri PCR aj antigénnom testovaní rastie, čo podľa Krajčího znamená, že ochorenie po plošnom testovaní opäť naberá na intenzite.

Kĺzavý medián poklesol v priebehu týždňa z 2024 na 1326. Premiér Igor Matovič pred časom hovoril o cieli “stlačiť” ho pred Vianocami pod úroveň 500. Reprodukčné číslo vírusu 0,7 a 0,9, ale podľa Krajčího zrejme bude rásť. Na koronavírus podľa ministra každý deň zomiera okolo 30 ľudí, čo podľa neho odzrkadľuje situáciu pred mesiacom.

Niekde je situácia horšia

Z okresov na Slovensku je aktuálne najhoršia situácia v okrese Stropkov, kde 7-dňová incidencia na 100-tisíc obyvateľov dosiahla hodnotu 468. "Podobná situácia je v okresoch Púchov a Považská Bystrica. Neteší nás ani situácia v okrese Myjava, kde je hodnota 7-dňovej incidencie 326, ale je tu vysoké percento nakazených v kategórii ľudí nad 65 rokov," poznamenal minister zdravotníctva. Upozornil tiež, že sa stále nedarí výraznejšie znížiť podiel nakazených medzi seniormi, čo by malo byť prvoradým cieľom.

V Európe sa to celkovo mierne zhoršuje, najrizikovejšie regióny sú v Česku, Rakúsku, Poľsku, ale aj vo Francúzsku či Španielsku. Česko, hoci tam situácia zostáva vážna, je na tom vďaka tvrdému lockdownu lepšie. Predbehlo ho Rakúsko.

Kapacita lôžok sa plní

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura uviedol, že už niekoľko týždňov sa stretáva krízový tím ľudí, odborníkov, ktorí každý deň monitorujú situáciu v slovenských nemocniciach a vyhodnocujú dané údaje. Priblížil, že kapacita lôžok, ktoré sú pripravené pre pacientov s ochorením COVID-19 je naplnená na 50 percent. Zároveň monitorujú aj situáciu ohľadom personálu. Približne 87 percent zdravotných sestier a viac ako 90 percent lekárov je aktuálne práceschopných. Stachura dodal, že krivka infikovaného personálu postupne mierne klesá.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby v spolupráci s Ozbrojenými silami SR zriadili Operačné stredisko na podporu transportu pacientov. Uviedol to Michal Weinciler, riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Jeho hlavným cieľom je koordinácia a logistické zabezpečenie prevozu kritických pacientov s ochorením COVID-19 v prípade naplnenia lôžkového fondu nemocnice.

Predstavili nový portál

Stachura zároveň predstavil novovzniknutý informačný portál www.covidvnemocniciach.sk, ktorý je určený predovšetkým pre nemocnice, zdravotníkov či študentov zdravotníckych škôl. Na portáli sú uvedené napríklad informácie o aktuálnej obsadenosti lôžok. Prostredníctvom tohto portálu môžu nemocnice požiadať o doplnenie materiálno-technického zabezpečenia alebo zverejniť akútne personálne požiadavky. Súčasne predstavil projekt „zdravotník v zálohe“. Projekt je založený na vzájomnej pomoci medzi nemocnicami, ktoré poskytnú údaje do novovzniknutej databázy zdravotníckych pracovníkov.

Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov v súvislosti s vakcínami uviedol, že niektoré sa budú skladovať a transportovať pri -80 stupňoch. „My jednáme na dohodnutí celého distribučného systému a máme vytipovaných zhruba 25 nemocníc. Projekt je riadený celoeurópskym obstarávacím procesom a bol nám určený nejaký počet miest, kde sa vakcína zloží a pravdepodobne budú slúžiť aj ako vakcinačné miesta,“spresnil Jarčuška.

Témou bol aj návrat do škôl

Konzílium odborníkov diskutovalo aj o návrate detí do škôl. „Najviac by sme chceli, aby sa vrátili tie deti, ktoré sú v končiacich ročníkoch či už základnej alebo strednej školy,“ dodal Jarčuška. To však zostáva ako bod, ktorý ešte nie je uzavretý a počas budúceho týždňa to budú odborníci na základe epidemiologickej situácie uzatvárať tak, aby to bolo v prospech detí a rodičov.

Krajčí doplnil, že na Ústrednom krízovom štábe chce prezentovať nový covidový semafor, ktorý by sa mal týkať všetkého, teda aj otvárania škôl, reštaurácií či hromadných podujatí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok