V kauze úplatkov pre sudcov sa priznal Veľký aj Malý Fero

TA3 SITA
20.11.2020 12:02

Všetci piati obžalovaní, ktorí sa postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu v kauze úplatkov pre sudcov žilinských súdov, priznali svoju vinu.

V kauze úplatkov pre sudcov sa priznal Veľký aj Malý Fero
TA3

Obžalobe v tomto prípade čelia František Tóth, známy tiež ako „Veľký Fero“, advokát Ľuboš Mahdoň a tiež Patrik M., Anton Bajdík a František Salinger, prezývaný „Malý Fero“. Ten je označovaný za príslušníka žilinského podsvetia. Tóth a Ľuboš Mahdoň čelia obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a Tóth aj pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Zvyšní obžalovaní čelia obžalobe z podplácania.

František Tóth vyhlásil nevinu v jednom z piatich bodov obžaloby, ktorým čelí. Týka sa legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Prokurátor však v danom bode od obžaloby ustúpil. Súd tak bude vykonávať dokazovanie len pokiaľ ide o ukladanie trestov.

Podnikateľ známy ako „Veľký Fero“ je obžalovaný, že vo viacerých prípadoch preberal finančné dary v hodnote tisícov až desiatok tisícov eur, ktoré neskôr poskytoval sudcom žilinských súdov. Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby.

Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok