Rozhodovali celú noc, sudcov z kauzy Plevel budú stíhať vo väzbe

TA3 TASR
17.9.2020 06:17

Štyria obvinení muži, vrátane dvoch žilinských sudcov, ktorých polícia zadržala počas akcie Plevel, budú stíhaní vo väzbe. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Sudca rozhodoval celú noc a verdikt vyniesol až po 13. hodinách.

Sudca rozhodoval takmer 14 hodín

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Vyhovel tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Médiá o tom informoval prokurátor ÚŠP po tom, ako sudca rozhodoval od stredy 16. 9. takmer 14 hodín do štvrtka rána.

"V predmetnej trestnej veci Pavla P. a spol. sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora na vzatie všetkých štyroch obvinených do väzby. Všetci štyria obvinení boli vzatí do väzby s tým, že bolo rozhodnuté o dôvodoch väzby tak, ako to bolo v návrhu prokurátora ÚŠP uvedené. S výnimkou u obvineného Daniela B., kde sudca pre prípravné konanie rozhodol o väzbe len z dôvodu kolúznej väzby," povedal novinárom prokurátor ÚŠP s tým, že vo veci sa ďalej vykonávajú procesné úkony.

Predsedníčku súdu prepustili

Voči rozhodnutiu v prípade Daniela Béreša podal prokurátor sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd. Prokurátor ako dôvody väzby vo svojom návrhu uviedol dôvodnú obavu z kolúzneho konania a dôvod preventívnej väzby.

ŠTS v Banskej Bystrici rozhodoval v stredu o väzobnom stíhaní žilinského okresného sudcu Daniela Béreša a ďalších troch osôb vrátane bývalého krajského sudcu Pavla Polku. Zadržaní boli príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry počas akcie s názvom Plevel, v rámci ktorej polícia zadržala 11 osôb. Medzi zadržanými bola pôvodne aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová, ktorá bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu v utorok 15. 9. prepustená bez obvinenia na slobodu. Na stíhanie sudcu Daniela Béreša dal ÚS SR v utorok súhlas. Akcia Plevel súvisí s korupčnou trestnou činnosťou, polícia razie a prehliadky vykonávala v pondelok 14. 9.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok