Pri úrade vlády lietali fľaše, ťažkoodenci zadržali poslanca ĽSNS

TA3 TASR SITA ČTK
17.11.2020 18:12

Prešlo už 31 rokov odvtedy, ako sa v bývalom Československu odštartovali procesy, ktoré viedli až k pádu komunistického režimu. Tento rok si výročie Novembra nepripomíname klasicky, keďže pre pandémiu platí núdzový stav a zákaz zhromažďovania. Organizované protivládne protesty, na ktoré sa dostavila aj časť politikov, označil minister vnútra Roman Mikulec za nezákonné. Ako to celé dopadlo? Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok pri príležitosti 17. Novembra sme ukončili.

22:25 Polícia zaznamenala neohlásené verejné zhromaždenia na piatich miestach v Bratislave. Na Námestí slobody a Hodžovom námestí museli policajti pre narušenie verejného poriadku použiť donucovacie prostriedky. Zranený bol jeden policajt. Zadržali tiež viacero osôb. Neohlásené zhromaždenia zaevidovala polícia na Námestí SNP, Hodžovom námestí, Predstaničnom námestí, Námestí slobody a pred budovou parlamentu.

"Na zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice ako aj rizikoví športoví fanúšikovia z Ultras skupín. Verejný poriadok bol narušený na Námestí slobody a na Hodžovom námestí, preto bola polícia nútená použiť donucovacie prostriedky," skonštatovali policajné zložky.

21:55 Ako hodnotí dnešný deň minister vnútra? "Myslím, že v najbližších hodinách a dňoch bude ešte dosť priestoru na to, aby som sa vyjadril k dnešným udalostiam, k tomu, čo v tento deň v uliciach predvádzala Kotlebova ĽSNS, ale aj poslanec Fico, ktorý verejne zaujme už len vtedy, keď sa niekde objaví bez rúška," napísal okrem iného Roman Mikulec na sociálnej sieti.

20:30 Pozrite si najlepšie fotky z bratislavskej časti protestov.

20:00 Popradčania si Deň boja za slobodu a demokraciu pripomenuli dvomi celkom odlišnými spôsobmi. Jedni sa z bezpečnej vzdialenosti prizerali, ako na priečelí štátnej budovy odhalili pamätnú tabuľu politickému väzňovi Jánovi Bendíkovi. Iní sa v centre mesta zúčastnili na protivládnom proteste, ktorý sa konal napriek zákazu zhromažďovania. Sami však tvrdia, že boli len na prechádzke.

19:59 Aj v Košiciach si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie. Popoludní sa v centre zišlo približne tisíc ľudí, ktorí napriek zákazu zhromažďovania protestovali proti noseniu rúšok a iným pandemickým opatreniam.

19:50 Pripomíname si 31. výročie Nežnej revolúcie. 17. novembra 1989 zasiahli policajné sily proti pokojnej demonštrácii študentov v Prahe, čo bol začiatok konca komunistického režimu v Československu. Masové zhromaždenia boli v nasledujúcich dňoch aj na námestí slovenských miest, tvárami tých bratislavských boli hostia Ján Budaj a Milan Kňažko, ktorí nám o tom porozprávali.

19:29 Protesty v hlavnom meste sa pomaly končia. Politici pred parlamentom vyzvali prítomných, aby sa pokojne rozišli.

19:04 Premiér pripojil ďalší status k dnešným protestom.

18:51 Záchranári počasprotestov v Bratislave ošetrili dve osoby, išlo o tínedžera a dospelého muža. Obdivoch previezli do nemocnice, uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. "Obaja utrpeli úraz hlavy," priblížila hovorkyňa. Ako dodala, ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice.

18:47 V podvečerných hodinách sa protestujúci presunuli od prezidentského paláca pred budovu parlamentu. Tam situáciu sledoval aj náš kolega Patrik Jager.

18:36 Medzi rečníkmi pred Prezidentským palácom vystúpili poslanci Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Čarnogurský, predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička či syn bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu Pavol Slota. Kotleba vo svojom prejave davu povedal, že policajti zbili poslanca Andreja Medveckého (ĽSNS). Ľudí potom vyzval, aby sa spolu s ním išli „prejsť pred parlament". Podľa posledných správ sa k protestu pred parlamentom pripojil aj skôr zadržaný Medvecký.

18:26 Dom premiéra Igora Matoviča v Trnave stráži niekoľko policajných vozidiel. Pred bránou horia sviečky, z kahancov ľudia vytvorili nápis “HROBÁR”. V okolí domu je inak úplna tma, vypnuté je aj pouličné osvetlenie.

18:20 Protest v podvečerných hodinách pokračuje pred budovou parlamentu, kde sa presunula väčšia časť účastníkov spred Prezidentského paláca. Na schodoch pred parlamentom cestu demonštrujúcim zatarasili policajní ťažkoodenci. Niektorí protestujúci použili na znak svojej nespokojnosti aj delobuchy. Dav hromadne skandoval „Matovič odstúpiť" či „Matovič diktátor". Niekoľko desiatok ľudí ešte protestuje aj pred budovou úradu vlády, kde boli policajti opätovne nútení použiť slzný plyn.

18:15 Nebojme sa o November. "Dnešný deň nie je jeho pohrebom, je len budíčkom," uviedol to na margo 17. novembra predseda vlády Igor Matovič na sociálnej sieti.

18:06 Fico uviedol, že demokracia nemôže byť anarchia a ľudí vyzval k zapojeniu sa do referenda.

18:05 Protesty proti vláde a protiepidemickým opatreniam sa konali i v Prievidzi a Žiline. Na Námestí slobody v metropole hornej Nitry sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, v centre Žiliny desiatky obyvateľov. Polícia situáciu na oboch miestach monitorovala.

18:02 Protestné zhromaždenie proti opatreniam zavedeným v súvislosti s pandémiou a proti vláde Igora Matoviča sa uskutočnilo na Hlavnej ulici v Košiciach. Na proteste, ktorý sa konal napriek núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa, prišlo zhruba tisíc ľudí, mnohí boli v dave bez rúšok. Polícia počas pokojného priebehu nezasiahla.

Vystupujúci na pódiu na Dolnej bráne odmietali nosenie rúšok a plošné testovanie, tvrdili, že opatrenia porušujú ľudské práva, ústavu a zákony. Viacerí spochybňovali samotnú závažnosť pandémie a ochorenia COVID-19. Zhromaždenie, ktoré sa začalo po 15.00 h, trvalo viac ako hodinu.

Niektorí z protestujúcich mali v rukách slovenské vlajky, z davu zazneli okrem iného výkriky žiadajúce demisiu vlády. Hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian potvrdil, že podujatie nebolo oficiálne nahlásené a bolo tak nelegálne.

17:30 Policajní ťažkoodenci zadržali opozičného politika, má ísť o poslanca ĽSNS Andreja Medveckého. Video si môžete pozrieť tu.

16:35 Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestujú proti súčasným opatreniam vlády tisíce ľudí. Pripojili sa k nim aj protestujúci spred Úradu vlády či futbaloví Ultras Slovana.

Tí pred úradom vlády hádzali delobuchy, niektorí sa snažili zhodiť aj zátarasy oddeľujúce protestujúcich od sídla vlády. Na protest dohliadalo niekoľko desiatok ťažkoodencov a policajti na koňoch. Demonštrujúci pred ÚV skandovali heslá ako „Slovensko Slovákom", „Vlastizrada" či „Matovič do basy". Policajti na niektorých použili slzotvorný plyn.

bbp-6021_c0a80501-ee7c-7a7b.jpg

16:12 V Banskej Bystrici bola ešte pred niekoľkými hodinami situácia pokojná. Tá sa však postupne mení. Viac už Martin Dušička.

16:10 Na deň 31. výročia od Nežnej revolúcie sa ľudia rozhodli protestovať aj Žiline. Ako to tam vyzerá, to nám priblížil kolega Peter Revús.

16:08 Polícia ešte pred začiatkom protestov stavala pred úradom vlády zátarasy, ktoré mali znemožniť príblížiť sa demonštrantom k samotnej budove. Aktuálne informácie nám zatelefonoval Martin Linhart.

16:07 Príverženci Smeru- SD sa po príhovore Roberta Fica presunuli spred budovy parlamentu k prezidentskému palácu, kde je aj náš kolega Patrik Jager.

15:59 Dnešné dianie na sociálnej sieti okomentoval aj premiér Igor Matovič. Vo svojom príspevku poďakoval Jánovi Budajovi a Milanovi Kňažkovi. "Nemáme sa za čo hanbiť. Nie sme v klietke hanby, robíme presne to, čo sme ľuďom pred voľbami sľúbili - čistíme Slovensko od podlahy. Od mafie a ich dlhoročných prisluhovačov. Že majú z toho strach? To je prirodzené, vedia, že dni na slobode mnohých z nich sú spočítané. Že budú kvičať tí, ktorí z toho mali dlhé roky prospech? Budú, ale nás to nezastaví. Vyčistíme Slovensko od mafie a naplníme tak skutočný odkaz Novembra," napísal okrem iného predseda vlády.

15:50 Demonštranti pred úradom vlády nepochodili, začali sa presúvať k prezidentskému palácu.

15:45 V Bratislave sa zišli stovky ľudí. Futbaloví ultras už dorazili k úradu vlády, kde začali hádzať flaše či delobuchy na prítomných policajtov. Niektorí protestujúci sa snažili zničiť policajné zátarasy.

20201117-bratislava-protesty-02741772_0a140370-e1db-b893.jpg

15:23 Pozrite si prejav predsedu Smeru-SD Roberta Fica pred parlamentom. Poslanci Smeru spolu s ľudmi spievali aj hymnu SR.

15:15 Pred Úradom vlády a Prezidentským palácom sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktorí plánujú protestovať proti vládnym opatreniam v boji proti koronavírusu. Postupne tam prichádzajú aj policajti a ťažkoodenci. Hlavný protest je naplánovaný na 16:00.

Pred Hlavnou stanicou sa zasa vo veľkých skupinách združujú aj Ultras Slovana. Polícia proti nim zatiaľ nezasiahla. Ďalšie desiatky ľudí čakajú pri buste Alexandra Dubčeka pred parlamentom, kde s príhovorom vystupujú predstavitelia opozičnej strany Smer - sociálna demokracia.

14:43 Nie každý vníma 17. november rovnako. Najmä mladí ľudia považujú slobodu a demokraciu za samozrejmosť. Odborníci tvrdia, že problém treba hľadať v školách aj v rodinách. Rodičia by sa mali s deťmi viac rozprávať o histórii. Do učebníc by zase podľa expertov malo pribudnúť viac strán o týchto udalostiach.

14:26 Počas dnešného dňa sa majú na viacerých miestach po Slovensku organizovať protivládne protesty. Jeden je avizovaný aj na Hlavnej stanici v Bratislave. Tam už máme kolegu Martina Linharta, ktorý situáciu mapuje.

14:16 V revolučný záver roka 1989 zaplavili verejný priestor vo vtedajšom Československu plagáty a letáky. Predstavovali dôležitý nástroj komunikácie, zároveň sú ukážkou ľudovej tvorivosti. Dodnes sú uchované v archívoch alebo súkromných fondoch a pre historikov sú jedným zo svedectiev vtedajšej doby. Viac o tejto téme nám povedala historička z Historického ústavu SAV Petra Švardová.

13:46 Iniciatíva Za slušné Slovensko na námestia v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Lučenci, Kežmarku a na ďalších miestach po Slovensku umiestnila tisíce kvetov. Majú pripomínať, že v roku 1989 vyšla do ulíc pokojná sila, ktorej slušnosť zvíťazila nad mocou neslobody.

13:30 Pri príležitosti štátneho sviatku bude vo farbách trikolóry nasvietený Prezidentský palác v Bratislave. Na fasáde Bratislavského hradu bude o 17.11 h premietnutá projekcia pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie.

13:24 17. november si pripomínajú aj naši západní susedia. Tohtoročná podoba osláv v Prahe je pre pandémiu iná. Úrady nezorganizovali masové podujatia, väčšina akcií je v online priestore. Na Národnej triede ale pribúdajú kvety aj sviečky.

13:00 Primátor Bratislavy Matúš Vallo prvýkrát vníma obavu, aby oslavy 17. novembra nesprevádzalo násilie. Uviedol to na sociálnej sieti. Deň boja za slobodu a demokraciu si v utorok pripomenul zapálením sviečky na bratislavskom Námestí Nežnej revolúcie a vyjadril želanie, aby ľudia aj v týchto ťažkých dňoch a týždňoch zostali verní jej odkazu o nenásilí, slobode a demokracii.

12:53 Pozreli sme sa aj do hlavného mesta, ktoré očakáva protestujúcich. O tom, ako to tam vyzerá, nám povedal kolega Patrik Jager.

12:50 Výročie revolúcie si počas celého dňa pripomínajú aj v Banskej Bystrici. Namiesto zhromaždenia si však zvolili individuálnu tichú spomienku pri sviečkach, nápisoch a kvetoch. Viac nám už priamo z Námestia SNP povedal Martin Dušička.

12:41 Obyvatelia Nitry si tohtoročný Deň boja za slobodu a demokraciu uctili individuálnou pietnou spomienkou. Tradičné spomienkové zhromaždenie sa vzhľadom na protipandemické opatrenia neuskutočnilo, zástupcovia mesta si však tento deň pripomenuli položením venca k Pamätníku obetiam komunizmu pred mestským úradom.

12:12 Hoci pandemická situácia neumožnila osláviť utorkový sviatok demokracie spolu s občanmi na námestiach, predstavitelia hnutia OĽANO si opäť pripomínajú význam novembrových udalostí, ktoré Slovensku priniesli slobodu a nebývalé možnosti budovania občianskej spoločnosti. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Hnutie tvrdí, že s obdivom hľadí na generáciu statočných ľudí, ktorí nezaváhali a prišli sa na námestia postaviť za svoje práva. "Sme vďační odvážnym disidentom a tribúnom Novembra za ich aktívny odpor proti režimu, keď boli neraz prenasledovaní a šikanovaní totalitnou mocou," poznamenalo OĽANO.

12:03 Do štúdia sme si pri príležitosti dnešného sviatku pozvali aj sociológa Michala Vašečku. Spolu s ním sme sa vrátili do novembrových udalostí v roku 1989.

11:35 Aj mimoparlamentné strany si pripomínajú 17. november 1989 a ďakujú za slobodu a demokraciu. Slovenská národná strana si tento deň uctí pietnou spomienkou.

KDH na sociálnej sieti uviedlo, že žiadny, ani ten najmenší krok k lepšiemu a spravodlivejšiemu Slovensku nie je zbytočný a má veľkú cenu. "Zvlášť v časoch rastúcej vlny extrémizmu, populizmu, relativizmu a dezinformácií. KDH vzišlo z disentu proti komunizmu a stojí na hodnotách Novembra '89," doplnilo hnutie.

Mimoparlamentná strana SPOLU ďakuje za slobodu a demokraciu. "Naše deti dnes môžu študovať a cestovať po celom svete a čítať knihy, aké chcú. Pred 31 rokmi by to nebolo možné," uviedla strana na sociálnej sieti. Ako tvrdí, deťom je potrebné pripomínať, že sloboda nie je samozrejmosť. "Je dôležité nezabúdať, že mnohé z toho, čo je dnes všedné, by bez 17. novembra nebolo," dodala strana.

Progresívne Slovensko tvrdí, že sa nesmie zabudnúť na to, že so slobodou ide ruka v ruke aj veľká zodpovednosť.

11:18 Želaním predsedu národnej rady Borisa Kollára je pripomínať si udalosti 17. novembra neustále. Nie však ako mŕtvu udalosť z minulosti, ale ako výzvu pracovať denno-denne s cieľom uvádzať výzvy a myšlienky z týchto dní do našej každodennosti. Uviedol to vo svojom príhovore, ktorý za neho v utorok prečítal pri Bráne slobody na Devíne podpredseda parlamentu Gábor Grendel.

11:05 Predstavitelia študentského hnutia sa v roku 1989 postavili proti totalitnému režimu, za slobodu, demokraciu a ľudské práva. Teraz s úžasom sledujú, ako tí, ktorí práva a slobody skôr ohrozujú, poprípade tí, ktorí si November 89 ani nevšimli, chystajú protesty a hlásia sa k 17. novembru 1989. Informovali o tom v tlačovej správe s tým, že od tohto obdobia sa väčšina z nich snaží zlepšiť samých seba, spoločnosť a krajinu. Rovnako tvrdia, že nestratili nádej, že sa to dá.

„Veríme, že naša slobodná spoločnosť s demokratickou ústavou a zákonmi poskytuje všetkým dostatok priestoru a možností vyjadriť súhlas či nesúhlas, a v prípade potreby aj protestovať. Aj my máme výhrady voči chaosu a niektorým krokom alebo spôsobom vlády," uviedli predstavitelia študentského hnutia.

10:22 Prezidentka Zuzana Čaputová si dnešný sviatok pripomenula aj položením vencov pri pamätníku Brána slobody na Devíne. Pozrite si jej krátke vyhlásenie k Novembru 89.

10:16 Šéf rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok poukázal na to, že súčasťou slobody je aj to, že 17. november poskytuje odlišné, a teda slobodné pohľady na to, čo priniesla Nežná revolúcia. Stanovisko zaslal tlačový odbor rezortu diplomacie. „Vidíme, že naozaj nikto nikomu nebráni myslieť si čokoľvek. Dokonca až tak nie, že sa k tomuto dňu odrazu hlásia aj tí, čo si 17. november nikdy nevšimli a doteraz ho vnímali ako prevrat," zdôraznil s tým, že ide o čistý cynizmus a bizarnú podobu slobody.

10:14 17. november patrí slušným ľuďom, nepatrí fašistom, extrémistom, komunistom a už vôbec nie mafii a ani nikdy patriť nebude. Vo svojom profile na sociálnej sieti to pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

9:44 Ísť protestovať napriek zákazu zhromažďovania je pošliapavaním odkazu novembra 1989. Pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie a Dňa boja za slobodu a demokraciu to uviedla koaličná strana Sloboda a Solidarita. V stanovisku, ktoré poskytol hovorca strany Ondrej Šprlák, strana zdôraznila, že Deň boja za slobodu a demokraciu je jedným z najdôležitejších spomienok na vybojovanú slobodu.

Hnutie Sme rodina zase vo svojom profile na sociálnej sieti zdôraznilo, že pravda je len jedna, vždy víťazí a preto sa za ňu oplatí bojovať.

9:31 17. november je jedným z najdôležitejších míľnikov slovenských dejín, stal sa symbolom boja za slobodnú a demokratickú spoločnosť. Pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu to uviedla iniciatíva Za slušné Slovensko. Stanovisko poskytla Karolína Farská z iniciatívy.

„Pred 31 rokmi sa občania Československa spoločne postavili totalitnému režimu a svojou odhodlanosťou, solidaritou a s holými rukami pre nás vybojovali slobodu. Demokracia ale nie je stála, ani samozrejmá, treba ju chrániť aj dnes," priblížila Farská.

9:01 Na význam Novembra 1989 sme sa pýtali aj etnologičky Kataríny Nádaskej.

8:38 Štrnganie kľúčmi, davy ľudí na námestiach a túžba po slobode. Aj takto si mnohí spomínajú na Nežnú revolúciu. Zatiaľ čo jedni tvrdia, že sa oplatilo ísť do ulíc a žiadať zmenu, podľa druhých sa od pamätného roka nič nezmenilo.

8:00 November 1989 priniesol zmenu režimu, ktorú neočakávali ani najväčší kritici komunistickej totality. Viac na udalosti týchto dní sa pozrel kolega Martin Linhart s bývalým disidentom Františkom Mikloškom.

6:50 Ľuďom, ktorí sa chcú zúčastniť na proteste, ide podľa Mikulca len o to, aby sa pobili. Niektorí chcú podľa informácií ministra prísť aj so zbraňami.„Demokracia nie je anarchia, demokracia je o tom, že platia pravidlá,” uviedol.

6:45 Protesty a demonštrácie, ktoré sa pripravujú na 17. novembra, sú podľa ministra vnútra Romana Mikulca nezákonné, pripomenul platný núdzový stav a zákaz zhromažďovania. Pokiaľ sa napriek tomu uskutočnia, polícia proti demonštrantom a účastníkom protestov zasiahne.

6:40 Opozičný Smer-SD organizuje pred plánovanými protestmi vlastnú akciu pri soche Alexandra Dubčeka v Bratislave. Cez sociálne siete sa plánuje prihovoriť verejnosti a odporučiť ľuďom pridať sa k protestom. Predstavitelia strany sa zúčastnia aj na proteste proti vláde.

Na protestoch sa plánuje zúčastniť aj šéf ĽSNS Marian Kotleba či Milan Mazurek. Vo videu na sociálnej sieti Kotleba povedal, že na proteste budú aj ďalší členovia a sympatizanti ĽSNS.

Protestovať chce aj mimoparlamentná SNS.

6:35 V Bratislave sa má konať aj ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informovali na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici.

6:33 Koaličné strany si plánujú Deň boja za slobodu a demokraciu pripomínať individuálne. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa tradičné hromadné podujatia nemôžu organizovať.

6:30 Násilný zásah poriadkových síl proti demonštrantom 17. novembra 1989 v Prahe odštartoval udalosti, ktoré viedli k pádu komunistického režimu v Československej socialistickej republike a ktoré sa označujú aj ako Nežná revolúcia. Prečítajte si viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok