V Iráne mali zabiť popredného člena al-Káidy, krajina to odmieta

TA3 TASR
14.11.2020 09:51

Druhý najvyššie postavený veliteľ teroristickej siete al-Káida, obžalovaný v USA z bombových útokov na veľvyslanectvá USA v Keni a Tanzánii v roku 1998, bol v auguste počas tajnej operácie zabitý v Iráne, informoval denník New York Times. Irán správu, že by na jeho území došlo k zabitiu člena al-Káidy, však odmieta.

Abdulláh Ahmed Abdulláh, ktorý bol na zozname najhľadanejších teroristov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie, bol v Teheráne zastrelený dvoma agentmi izraelskej tajnej služby na príkaz USA, potvrdili predstavitelia spravodajskej služby pre NYT.

USA, Irán, Izrael ani al-Káida verejne nepriznali, že 7. augusta, na výročie bombových útokov v Afrike, skutočne došlo k útoku. Vysokopostaveného predstaviteľa al-Káidy, ktorý vystupoval pod pseudonymom Abú Muhammad Masrí, zabili spolu s jeho dcérou Miriam, vdovou po synovi Usámu bin Ládina, Hamzovi bin Ládinovi, uviedol denník.

Federálne úrady USA ponúkali predtým odmenu 10 miliónov dolárov (8,5 milióna eur) za akékoľvek informácie vedúce k jeho dolapeniu. Podľa prísne utajeného dokumentu amerického Národného protiteroristického centra z roku 2008 bol Abdulláh "najskúsenejším a najschopnejším plánovačom operácií, ktorý ešte nebol uväznený Spojenými štátmi alebo ich spojencami". Počas bombových útokov na veľvyslanectvá USA v Keni a v Tanzánii v roku 1998 prišlo o život 224 ľudí a ďalších viac ako 5000 utrpelo zranenia.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí však odmietlo akúkoľvek prítomnosť "teroristov" z al-Káidy na území Iránu. "Washington a Tel Aviv sa z času na čas snažia dať Irán do spojitosti s takýmito skupinami, a to klamstvami a únikom nepravdivých informácií do médií, aby sa tak zbavili zodpovednosti za zločinecké aktivity tejto skupiny (al-Káidy) a iných teroristických skupín v regióne," uviedlo vo vyhlásení iránske ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok