Plánujú pomstu za smrť generála? Trump už hrozí Iránu odvetou

TA3 TASR
15.9.2020 07:42

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že reakcia Spojených štátov na akýkoľvek útok zo strany Iránu bude "1000-krát" silnejšia. Reagoval tak na správu, podľa ktorej sa Irán stále plánuje pomstiť za januárové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Americký týždenník Politico s odkazom na nemenované bezpečnostné zdroje v nedeľu napísal, že iránska vláda údajne zvažuje ešte pred prezidentskými voľbami v USA zavraždiť veľvyslankyňu USA v Juhoafrickej republike Lanu Marksovú v reakcii na Solejmáního usmrtenie.

"Podľa medializovaných správ Irán pravdepodobne plánuje atentát alebo iný útok na USA ako odplatu za zabitie vodcu teroristov Solejmáního," napísal Trump na Twitteri. "Akýkoľvek útok Iránu v akejkoľvek podobe na USA narazí na útok 1000-násobnej intenzity," zdôraznil.

Spojené štáty a Irán sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený iránsky veliteľ Kásem Solejmání. Zahynul pri ňom aj iracký zástupca veliteľa Iránom podporovaných Ľudových mobilizačných síl abú Mahdí Muhandis a päť ďalších ľudí. Irán na Solejmáního usmrtenie reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci. Taktiež vydal zatykač na prezidenta Trumpa, ktorý útok na generála nariadil, ako aj na ďalších 35 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok