Lepšie, ako očakávali. Ekonomika SR po prudkom páde vzrástla

TA3 ČTK TASR
13.11.2020 09:13

Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi o 11,7 % po prepade o 8,3 % v druhom kvartáli.

Tempo medziročného poklesu hrubého domáceho produktu, ktorý tento rok ovplyvňuje najmä pandémia ochorenia Covid-19, sa znížilo na 2,4 z 12,1 percenta v druhom štvrťroku. Vo svojom prvom odhade to uviedol štatistický úrad. Vývoj bol podľa neho v porovnaní s odhadmi lepší.

Medziročný vývoj pridanej hodnoty naznačuje podľa štatistikov postupný návrat k predchádzajúcemu trendu pred pandemickou situáciou spôsobenou novým koronavírusom. Zvýšená aktivita v poslednom mesiaci druhého štvrťroka v kľúčových odvetviach priemyslu, najmä vo výrobe automobilov, pokračovala aj v treťom štvrťroku. Výrazne kladné saldo zahraničného obchodu bolo ťahané najmä zahraničným dopytom v oblasti automobilových výrobkov a významne tak prispieva k postupnému návratu do normálu.

Celková zamestnanosť podľa ŠÚ SR v 3. štvrťroku dosiahla 2,39 milióna osôb. V porovnaní s 3. štvrťrokom 2019 sa znížila o 2,5 %. Po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť klesla oproti tretiemu štvrťroku 2019 o 2,1 % a oproti druhému štvrťroku 2020 o 0,3 %. Štatistici upozornili, že rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený a zverejnený 4. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok