Prezradili, o koľko sa má na konci roka prepadnúť ekonomika SR

TA3 TASR
2.11.2020 13:41

Slovenská ekonomika sa podľa očakávaní Rady pre rozpočtovú zodpovednosť v poslednom štvrťroku tohto roka oproti tretiemu kvartálu prepadne o 2,4 percenta. Očakávaný prepad ekonomiky RRZ zdôvodňuje silnejúcimi komplikáciami spojenými s koronavírusom u nás aj našich obchodných partnerov.

V treťom kvartáli tohto roka pritom hrubý domáci produkt na Slovensku medzikvartálne stúpol o 9,5 percenta. "Vzhľadom na tento vývoj predpokladáme, že tohtoročný prepad slovenskej ekonomiky sa môže priblížiť k úrovni 7,8 % HDP," uviedla rozpočtová rada na sociálnej sieti.

HDP na Slovensku sa za tretí štvrťrok tohto roka podľa modelu rozpočtovej rady medziročne zníži o 4,2 percenta, čo je mierne horšie ako odhad medziročného poklesu z minulého mesiaca na úrovni štyroch percent. Očakávaný vývoj HDP v poslednom štvrťroku tohto roka RRZ zhoršuje z pôvodného medziročného prepadu o 4,8 % na medziročný prepad o 7,1 %.

"Modelové odhady v štruktúre HDP na posledné štvrťroky sú v súlade s prognózou Výboru pre makroekonomické prognózy, i keď v októbri pravdepodobne nastal obrat a odhady sa budú postupne zhoršovať. Dôvodom je čiastočný lockdown u nás a vo svete, čo bude mať za následok stagnáciu spotreby a spomalenie zahraničného dopytu," uviedla RRZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok