Vymazali milióny mojich hlasov, tvrdí Trump. Úradníci reagovali

TA3 TASR
13.11.2020 07:15

Podľa amerických volebných predstaviteľov neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by sa v prezidentských voľbách z 3. novembra stratili hlasy alebo došlo k ich prepisovaniu či inému skorumpovaniu volebného systému.

Najzaistenejšie voľby v dejinách

Úradníci zodpovední za bezpečnosť volieb v USA tak vo štvrtok odmietli obvinenie dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa a niektorých republikánov tvrdiacich, že práve volebné podvody a strata hlasovacích lístkov viedli k Trumpovej prehre nad demokratickým kandidátom Joeom Bidenom.

"Voľby z 3. novembra boli najzaistenejšími v amerických dejinách... Neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by niektorý z volebných systémov stratil hlasy, zmenil ich či akýmkoľvek iným spôsobom skompromitoval," uvádza sa vo vyhlásení americkej koordinačnej rady pre volebnú infraštruktúru patriacej pod americkú Bezpečnostnú agentúru pre kyberbezpečnosť a infraštruktúru.

"Vieme, že o našom volebnom procese existuje veľa nepodložených tvrdení i príležitostí na dezinformácie, môžeme vás však uistiť, že máme maximálnu dôveru v bezpečnosť a integritu našich volieb, a vy by ste ju mali mať tiež," píše sa ďalej vo vyhlásení podpísanom najvyššími volebnými úradníkmi v jednotlivých amerických štátoch a tiež predsedom vládnej agentúry EAC dohliadajúcej na volebnú administratívu v celých USA.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že volební úradníci momentálne "preverujú a opätovne kontrolujú" hlasy odovzdané vo svojich štátoch, kým oficiálne vyhlásia presné výsledky. Mnohé zo štátov pritom budú hlasy prepočítavať v prípade, že budú výsledky príliš tesné.

Odmieta uznať Bidenovo víťazstvo

Volební úradníci vydali predmetné vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, ako Trump na Twitteri zdieľal nepodložené tvrdenie, že výrobca hlasovacích zariadení Dominion "vymazal" v celých USA 2,7 milióna hlasov pre Trumpa a tisíce hlasov prepísal z Trumpa na Bidena. Malo k tomu dôjsť v Pensylvánii a ďalších štátoch, ktoré používajú zmienené volebné hlasovacie zariadenia.

Takéto obvinenie je dosiaľ posledným v sérií falošných tvrdení, ktorými Trump a niektorí republikáni odmietajú uznať Bidenovo volebné víťazstvo. Spoločnosť Dominion Voting Systems, ktorá zmienené zariadenia vyrába, tvrdenie kategoricky odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok