Núdzový stav aj na Vianoce? Predĺženie je nezmyselné, tvrdí Fico

TA3 TASR
11.11.2020 17:38

Opozičný Smer-SD nevidí žiadny dôvod na predĺženie núdzového stavu. Predseda strany Robert Fico ho označil za nezmyselné, poškodzuje podľa neho ľudí. Upozornil, že núdzový stav a obmedzenia budú platiť aj počas vianočných sviatkov. Vláda podľa neho nepredložila žiadne relevantné dôvody na predĺženie núdzového stavu. Dodal, že strana plánuje 17. novembra urobiť protest.

Fico: Matovič sa bojí protestov

"Igor Matovič a jeho ministri si doslova skáču po jazyku, keď jedným dychom hovoria, aké úspešné bolo dvakrát pretestovať celé Slovensko a súčasne pripomínajú, že sa situácia zhoršuje a je potrebné prijímať ďalšie opatrenia," reagoval Fico na stredajšej tlačovej konferencii.

Núdzový stav nemá podľa Smeru-SD žiadny vplyv na vývoj pandémie. Fico zopakoval, že núdzový stav vyhlásili len preto, pretože sa premiér Igor Matovič bojí protestov. Premiér podľa Fica miluje obmedzovanie ľudských práv a teší sa, že ľudia nebudú môcť ísť 17. novembra protestovať. Podporujú, aby ľudia prišli pokojne a demokraticky vyjadriť svoj názor. Smer-SD pripravuje aj formu svojho vonkajšieho protestu. Nechce, aby bol ich protest spájaný s radikálnymi protestmi.

Spor v koalícii označil za hru

Ak by bol Smer-SD súčasťou vlády, nepredĺžili by núdzový stav, ponúkli by filozofiu pokoja v štáte. Kiná, divadlá a ďalšie prevádzky musia byť podľa Fica otvorené za dodržiavania hygienických opatrení. Dodal, že vláda má obrovské množstvo peňazí v boji s pandémiou, ktoré neminula. Spor medzi Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom označil Fico za hru, ktorá obom vyhovuje. Ak by vláda normálne fungovala, Sulík by podľa neho podal demisiu.

Núdzový stav na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa predĺži o ďalších 45 dní. Skončiť sa mal dňom 14. novembra. V stredu o tom rozhodla vláda. Zároveň zo schváleného materiálu vyplýva, že od 15. novembra sa zakazuje zhromažďovanie sa viac ako šiestich ľudí, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok