Núdzový stav predĺžia. Nočný zákaz vychádzania na vláde neprešiel

TA3 TASR SITA
11.11.2020 11:09

Núdzový stav na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa predĺži o ďalších 45 dní. Rozhodla o tom vláda, ktorá však núdzový stav nepredĺžila o 90 dní, ako pôvodne plánovala. SaS avizovala, že by to nepodporila. Nočný zákaz vychádzania na vláde neprešiel. Uznesenie o obmedzení stretávania sa ľudí v nočných hodinách má vydať hlavný hygienik.

Pripravujú aj zmenu zákona

Núdzový stav tak platí po novom od 1. októbra na 90 dní. Zákaz vychádzania má platiť do 14. novembra. Obmedzenie pohybu neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h, nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková potvrdila, že sa pripravuje aj zmena ústavného zákona, ktorý by mal priniesť možnosť ďalších opatrení pre vládu.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Tento stav je vraj potrebný

Núdzový stav je pre nemocnice a zariadenia sociálnych služieb potrebný, uviedol minister práce Milan Krajniak. Podľa neho je úplne jedno, či sa predĺži núdzový stav na 30, 45 alebo 90 dní, keďže vláda ho bude predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné. Minister obrany Jaroslav Naď rovnako nepochybuje o opodstatnení predĺženia núdzového stavu. Predseda strany SaS a minister Richard Sulík pred rozhodnutím vlády uviedol, že bude dôrazne apelovať na to, aby sa núdzový stav o ďalších 90 dní nepredĺžil.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už dvakrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Núdzový stav sa mal pôvodne skončiť 14. novembra rovnako ako zákaz vychádzania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok