Odvetviam navrhli komunitné testovanie, ľudí naň majú pozývať

TA3 SITA TASR
10.11.2020 19:31

Slovensko možno čaká komunitné testovanie antigénovými testami raz za tri týždne. Predseda vlády Igor Matovič to ponúkol zástupcom odvetví postihnutých pandémiou. Ako premiér uviedol na tlačovej konferencii, už by to nebola prioritne úloha štátu, ale hlas jednotlivých komunít, ktoré by na testovanie pozývali klientov a ľudí, ktorí využívajú ich služby.

Testovanie by si zriadili sami

Sami by tak zriadili testovanie na školách, v reštauráciách, divadlách, na štadiónoch, v posilňovniach či v kostoloch alebo na farách. Štát by pritom zabezpečil potrebný materiál a do každého tímu jednu osobu ako dohľad nad kvalitou testovania.

Premiér upozornil na to, že ak sa umožní prevádzka všetkým dotknutým subjektom, spôsobí to nárast počtu nakazených z týždňa na týždeň možno o 20 až 30 percent. V horizonte troch týždňov môže narásť počet infikovaných skoro na dvojnásobok pôvodného stavu. "Úlohou ďalších fáz celoslovenského pretestovania by bolo, aby sme to, čo si pokazíme otvorením týchto prevádzok, raz za tri týždne skorigovali do pôvodného stavu," dodal Matovič.

Majú sa rozhodnúť do piatka

Zástupcovia jednotlivých odvetví by sa mali do piatka rozhodnúť, či do tohto projektu pôjdu. "Prvýkrát by sme komunitným spôsobom zorganizovali celoslovenské pretestovanie posledný novembrový víkend a v decembri by sme si dali dúšok väčšej slobody," povedal premiér.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa bude testovanie na úrovni komunít zložité, preto sa budú prerokovávať v jednotlivých skupinách a koncom týždňa zhodnotia, či má takýto typ testovania význam. Infektológ Pavol Jarčuška v tejto súvislosti uviedol, že sa budú venovať piatim oblastiam, medzi ktoré patrí šport, školy, rekreácia a stravovanie, ďalej cirkvi a kultúra. Každá z oblastí však podľa neho má svoje špecifiká. "Budeme sa snažiť to nastaviť tak, aby sme si zadefinovali, kde to testovanie význam má, čo nám môže priniesť, akú mieru vykonávania činností bude možné potom uskutočňovať," skonštatoval Jarčuška.

Urobia všetko, čo je v ich silách

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák si vie tento spôsob otvorenia prevádzok predstaviť a gastroprevádzky podľa neho urobia všetko, čo je v ich silách. Jasné pravidlá podľa neho tento sektor potrebuje poznať do konca novembra. Majitelia fitness centier na sociálnej sieti uviedli, že očakávali od utorkového stretnutia aj konkrétnu pomoc štátu. O prípadných ďalších kompenzáciách sa však na stretnutí nerokovalo.

Pokiaľ tento návrh neprejde, alebo sa nepodarí zabezpečiť pomocou týchto komunít dostatočný počet testovacích miest, je podľa premiéra variantom pokračovanie obmedzení a celoplošné testovanie pri výraznejšom náraste počtu infikovaných.

Pokiaľ tento návrh neprejde, alebo sa nepodarí zabezpečiť pomocou týchto komunít dostatočný počet testovacích miest, je podľa premiéra variantom pokračovanie obmedzení a celoplošné testovanie pri výraznejšom náraste počtu infikovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok