Objavili sme atómovú bombu, tvrdí premiér. Krajčí zostáva opatrný

TA3 SITA TASR
6.11.2020 17:57

Slovensko je v otázke zvládnutia druhej vlny pandémie koronavírusu na dobrej ceste. Konštatoval to na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Kleslo aj reprodukčné číslo

Toho v medzitýždennom porovnaní potešil najmä spomalený nárast 14-dennej incidencie, počtu hospitalizovaných na pľúcnej ventilácii aj JIS. Navyše percento pozitívne testovaných kleslo (aktuálne 13,9 %, minulý týždeň 19,4 %), čo je podľa Krajčího veľmi dobrý trend, aj keď toto číslo skresľuje celoplošné testovanie.

Premiér Matovič nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii. Pôvodne sa mal núdzový stav skončiť v sobotu 14. 11.

Slovensku rovnako v medzitýždennom porovnaní kleslo aj reprodukčné číslo a počet infikovaných. Minister zdravotníctva je však v prílišnom optimizme opatrný, pretože počet infikovaných nad 65 rokov, teda najrizikovejšej skupiny, výrazne narástol. Na brífingu sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po absolvovaní domácej karantény.

"Slovensko ide dobrou cestou, aj keď v zahraničí počty nakazených prudko rastú. Kleslo nám reprodukčné číslo a počet infikovaných v týždennom meradle o 7 %. Pričom minulý týždeň tam bol medzitýždňový nárast o 48 %. Som však smutný z výrazného nárastu infikovaných nad 65 rokov. Minulý týždeň bol výsledok 1 501 aktuálne 2 429," uviedol Marek Krajčí.

Dobre sú na tom južné regióny

Najviac postihnutými okresmi sú na Slovensku aktuálne Bánovce nad Bebravou, Ružomberok a Sabinov. Naopak, veľmi dobre sú na tom južné regióny Slovenska, najlepšie Rožňava.

"Celoplošné testovanie dosiahlo presne to, čo sme od neho očakávali. Zlomili sme koronavírusu pomyselný väz na krivke. Druhé celoplošné testovanie by malo tento efekt ešte umocniť. Samozrejme musíme pokračovať v dodržiavaní R-O-R. Ak si to nepokazíme, ponúkneme k slobode inú, úspešnú cestu voči iným krajinám EÚ. Celoplošným testovaním sme doslova objavili atómovú bombu voči koronavírusu," povedal v piatok premiér Igor Matovič.

Nevylúčil predĺženie núdzového stavu

Matovič nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Pôvodne sa mal núdzový stav skončiť v sobotu 14. 11. "Predpokladám, že bude dohoda na tom, že ho budeme predlžovať opätovne, lebo ho v tejto situácii určite potrebujeme," povedal s tým, že sú stále naň rovnaké dôvody, aké boli aj predtým. Vláda vyhlásila núdzový stav od 1. októbra na 45 dní. Následne prijala zákaz vychádzania s viacerými výnimkami aj v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Ten má rovnako v zmysle uznesenia vlády trvať do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok